Спеціальні потреби

Українські паралімпійці завершили змагання на четвертому місці


На Паралімпіаді – 2012 українські спортсмени вибороли 32 золоті медалі. В результаті, українці стали четвертими у загальному медальному заліку. До першої трійки увійшли Китай, Росія та Велика Британія.

На минулих змаганнях у Пекіні українці також посіли четверте місце, але на цій Паралімпіаді медалей більше. Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич зазначив, що динаміка є, і «ми сьогодні залишаємось лідерами світового паралімпійського спорту».

Найбільше золота українські спортсмени зібрали у плаванні – 17 медалей. Зокрема, Наталя Прологаєва здобула три золоті та одну срібну нагороду в цьому виді спорту. Загалом паралімпійці з України протягом усіх змагань показували гарні результати та входили до фіналів у різних видах спорту.

На думку президента Національного комітету спорту інвалідів Валерія Сушкевича, такі результати могли б бути ще кращими, якби не «упередженість до українців з боку організаторів».

«Я відчув цю проблему на собі під час кожного змагання, на усіх зустрічах з офіційними особами; відчув її по відношенню до рішення багатьох питань, пов’язаних із виступами різних команд...Такої складної ситуації щодо боротьби за високий результат в мене не було з часів Атланти, нашої першої Паралімпіади», – заявив журналістам Валерій Сушкевич.
Тож українські паралімпійці покликані руйнувати існуючі стереотипи та доводити собі й державі, на що здатна сила духу.

Так, наприклад, скандал із медаллю Марії Помазан завершився заміною золотої медалі на срібло.

Іншою проблемою у комітеті вважають недостатнє фінансування з боку держави, дефіцит коштів на купівлю обладнання, екіпірування для спортсменів. Тим не менш, значні успіхи змушують не тільки уряд звернути увагу на паралімпійців, але й українців, які звикли дивитися на людей з обмеженнями через перестороги. Досі міжнародні правозахисні організації визнають існування в Україні дискримінації по відношенню до людей із обмеженими можливостями.

Тож українські паралімпійці покликані руйнувати існуючі стереотипи та доводити собі й державі, на що здатна сила духу. Вже на цій Паралімпіаді Україну представляло 150 спортсменів, у збірній побільшало молоді. Тому в українському комітеті інвалідів очікують, що у 2016 році результати будуть ще кращі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG