Спеціальні потреби

Глава Пентагону вперше побував на китайській військовій базі


Завершуючи свій триденний візит у Китай, міністр Оборони США Леон Панетта став першим главою Пентагону, який відвідав базу військово-морських сил КНР. Він побував на одному з військових кораблів і підводному човні біля штабу Північного флоту Китаю.

Панетта і командувач Північним флотом Китаю обговорили важливість ВМС обох країн. Мова також йшла про запрошення Китаю до участі у великих військово-морських навчаннях у 2014-му році.

Більша частина візиту Панетти на закриту військово-морську базу проходила без участі журналістів, яких замість цього відправили на екскурсію на місцевий пивоварний завод.

Вашингтон неодноразово звинувачував Пекін у непрозорості його політики щодо нарощування своїх збройних сил, які налічують 2,3 мільйона осіб. Однак візит Панетти був, головним чином, присвячений зміцненню військових зв'язків з Китаєм.

У вівторок Панетта виступив перед групою курсантів у військовій академії в Пекіні. У своєму виступі він сказав, що посилення уваги Вашингтона до Азіатському регіону не слід трактувати як спробу стримати Китай. Мова йде про зміцнення регіональної стабільності, заявив шеф Пентагону.

У Китаї часто звучать підозри, що перенесення акцентів у зовнішній політиці адміністрації Обами на Азію викликане бажанням стримати вплив нової світової держави. Так званий «поворот», зокрема, включає плани щодо дислокації американських морських піхотинців в Австралії і переклад 60% всієї потужності ВМС США в Тихоокеанський регіон до 2020-го року.

Панетта завершує своє тижневе турне по Азії, під час якого він також відвідав Японію в час її запеклих суперечок з Китаєм навколо групи островів у Східно-Китайському морі. Після Китаю він попрямує до Нової Зеландії, де проведе зустріч з міністром оборони цієї країни.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG