Спеціальні потреби

Палата представників змінить свій розклад на наступний тиждень, щоб розглянути допомогу Ізраїлю


Лідер республіканської більшості у Палаті представників Конгресу США Стів Скаліз виступає під час пресконференції на Капітолійському пагорбі в середу, 10 квітня 2024 р., у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Mariam Zuhaib)
Лідер республіканської більшості у Палаті представників Конгресу США Стів Скаліз виступає під час пресконференції на Капітолійському пагорбі в середу, 10 квітня 2024 р., у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Mariam Zuhaib)

Палата представників Конгресу США внесе зміни у свій графік для розгляду законодавства, яке повинне забезпечити додаткову підтримку Ізраїля й притягнення до відповідальності Ірану, заявив лідер республіканської більшості в Палаті представників Стів Скаліз у суботу, 13 квітня, на тлі масованого удару Ірану по Ізраїлю за допомогою безпілотників та ракет.

“У світлі невиправданої атаки Ірану на Ізраїль, наступного тижня Палата представників змінить свій раніше оголошений законодавчий графік, щоб натомість розглянути законодавство, яке підтримує нашого союзника Ізраїль і притягує до відповідальності Іран та його терористичних ставлеників. Палата представників рішуче підтримує Ізраїль, і ця неспровокована атака має мати наслідки. Детальніше про законодавчі питання, які розглядатимуться, буде повідомлено згодом”, - заявив Скаліз у дописі в мережі Х.

З допису Скаліза не було зрозуміло, чи він мав на увазі окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю, чи посилався на законопроєкт про додаткове фінансування в розмірі 95 мільярдів доларів, ухвалений Сенатом у лютому цього року, який передбачає 14 мільярдів доларів для Ізраїлю, на додаток до 60 мільярдів доларів для України, а також підтримку Тайваню та мільярди доларів гуманітарної допомоги.

Тим часом у розмові з мовником Fox News у суботу, 13 квітня, Скаліз зазначив, що найбільшим питанням порядку денного Палати представників наступного тижня стане потенційний пакет допомоги Ізраїлю. Однак, за його словами, наразі незрозуміло, чи конгресмени зосередяться лише на Ізраїлі, чи також працюватимуть над допомогою Україні й Тайваню.

Скаліз припустив, що законопроєкт, сфокусований виключно на Ізраїлі, є цілком можливим, але разом з тим не виключив долучення до нього України, повідомляє Fox News. За його словами, конгресменам необхідно буде зрозуміти, яке законодавство має найбільше шансів на ухвалення в Палаті.

Своєю чергою лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер вчергове закликав Палату представників прийняти ухвалений Сенатом законопроєкт про додаткову допомогу.

Засудивши напад Ірану на Ізраїль, Шумер сказав, що найкращий спосіб допомогти Ізраїлю — це “швидке ухвалення Палатою представників наступного тижня двопартійного [законопроєкту] Сенату про додаткове фінансування національної безпеки”, цитує британське видання Guardian.

На додаток, лідер республіканської меншості в Сенаті Мітч Макконнелл у суботу ввечері оприлюднив заяву, в якій також закликав Палату представників продовжити розгляд сенатського законопроєкту про допомогу, який включає кошти для України й Тайваню, на додаток до Ізраїля.

“Додаткове [фінансування] національної безпеки, яке чекало на [розгляд] місяцями, забезпечить критично важливі ресурси для Ізраїля та наших власних військових сил у регіоні”, — йдеться у заяві Макконнелла, яку цитує агентство Reuters.

Пакет Сенату, який у лютому підтримали 70% сенаторів, залишається заблокований у Палаті представників, адже спікер Майк Джонсон досі не поставив його на голосування, головним чином через опозицію крайньоправого крила Республіканської партії та колишнього президента Дональда Трампа до подальшого фінансування України Сполученими Штатами.

Проти цього пакета також виступають деякі ліві демократи, які заперечують виділення додаткового фінансування Ізраїлю, допоки він проводить воєнну кампанію у Газі, яка вже забрала життя понад 30 000 мирних жителів у смузі, згідно з даними палестинського Міністерства охорони здоров’я, контрольованого ХАМАСом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG