Спеціальні потреби

У резолюції ПАРЄ щодо України може йтися про санкції


Парламентська Асамблея Ради Європи
Парламентська Асамблея Ради Європи

У Європі заговорили про санкції щодо України. Про можливість їх застосування йдеться у поправці, прийнятій сьогодні (у четвер) зранку до проекту резолюції ПАРЄ по Україні.

Як мовиться у поправці, застосування санкцій можливе, якщо Україна не виконає вимог Асамблеї стосовно припинення кримінального переслідування членів колишнього уряду.

За проект резолюції під назвою «Функціонування демократичних інститутів в Україні» ПАРЄ голосуватиме увечері в четвер. Серед ключових поправок, запропонованих до документа, є, зокрема, й вимога звільнити Юлію Тимошенко і Юрія Луценка та допустити їх до участі у виборах восени цього року.

«Асамблея закликає президента України застосувати усі правові інструменти, які є в його розпорядженні, щоб звільнити колишніх членів уряду та дати їм змогу брати участь у майбутніх парламентських виборах», – сказано у поправці, запропонованій співдоповідачками ПАРЄ по Україні.

Своєю чергою, представники влади в українській делегації ПАРЄ пропонують власні поправки, покликані пом’якшити текст. Зокрема, Партія регіонів намагається викреслити з проекту вимогу щодо вилучення з Кримінального кодексу статей, за якими було засуджено Юлію Тимошенко. Замість пункту про вилучення статей 364 і 365, «регіонали» пропонують обтічне формулювання про необхідність «належним чином змінити ці дві статті».
Представники влади запропонували також вписати до резолюції визнання «значних досягнень 15-го саміту Україна – ЄС».
Яким буде зрештою текст резолюції ПАРЄ – «доволі гострим» чи «дуже гострим»; чи лунатиме у документі, вперше за всю історію відносин України з ЄС, слово «санкції», і чи закличе Європа Януковича прямим текстом звільнити Тимошенко, стане відомо вже після вечірнього засідання Асамблеї у четвер.

А тим часом адвокати Юлії Тимошенко продовжують спроби домогтися звільнення своєї підзахисної через українські суди. Всупереч недавній заяві Тимошенко про вихід із процесу, адвокати таки вирішили подавати касаційну скаргу на вирок у «газовій справі». Про це заявив у четвер її захисник Олександр Плахотнюк. За його словами, він щойно подав касацію до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ. Як він додав, це касація захисників Тимошенко, а не самої Тимошенко.

Отже, адвокати передумали. Вони відмовилися від колишнього плану, проминувши касаційну інстанцію, оскаржити вирок одразу у Європейському суді з прав людини. Про такий намір екс-прем’єрка емоційно заявляла після невдачі в Апеляційному суді 22 грудня минулого року: мовляв, вона відмовляється від правосуддя по-українськи і звертає свій погляд до Європейського суду.

Вочевидь, відмовитись від ідеї проминути касаційну інстанцію адвокатів змусила критика цього рішення з боку правозахисників. Як нагадували вони, сподіватися на розгляд справи Європейським судом можна тільки пройшовши усі інстанції в Україні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG