Спеціальні потреби

Чи буде ідилія в українському парламенті?


У час, коли опозиція шукає компромісу, представники влади переконують, що і так все добре, і запрошують опозицію визнати свій програш та співпрацювати з ними.

Представники опозиційних сил запевняють – розколу не буде, влада навчила їх працювати злагоджено ще до початку роботи парламенту. А те, що зараз видається як кілька сфер впливу, які заважують визначити спільну політику – в опозиції списують на брак часу оговтатися після виборів та зосередитись на «співпадіннях» програм.

«У наступній Раді ми будемо координувати наші дії з діями інших опозиційних сил. Там, де ми маємо неспівпадіння у наших програмах, скажімо з партією «Свобода», ми будемо відкладати ці питання, натомість сфокусуємося на спільному, а такого чимало», – сказала кандидат від партії УДАР Ірина Геращенко.

Представник партії «Свобода» Андрій Іллєнко, говорить, що формат, який обрала опозиція для участі у парламентських виборах – окремі партійні списки, але спільні мажоритарні – показав свою ефективність і продемонстрував, як координуючи дії, кожна з політичних сил, що входить до складу Об’єднаної опозиції, зможе виконувати обіцянки, які вона заклала в основу своєї передвиборчої програми.

«Розкол опозиції неможливий, вибори показали, що тільки координуючи свої дії, опозиційні сили можуть досягти бажаного результату», – сказав Іллєнко. «Ми будемо співпрацювати з іншими опозиційними силами, з «Батьківщиною» та УДАРом. Після виборів був напружений час, але зараз ми почнемо розробляти стратегію наших дій у майбутньому парламенті».

Представники УДАРу та «Свободи» вже зараз говорять про пріоритетні питання, над якими опозиційні сили разом з «Батьківщиною» будуть працювати – це внесення змін до закону про вибори та перевибори київського мера. Але першим на розгляді питання про те, яке рішення прийме опозиція щодо визнання результатів виборів чи «обнулення» списків.

У Партії регіонів говорять, що вибори пройшли чесно, а питання по деяких «проблемним» округах виникли через «амбіції» кандидатів. Депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов наголошує, що перемогла провладна партія, він радить опозиції визнати свою поразку та пропонувати співпрацю.

«Вибори пройшли з меншою кількістю порушень, ніж завжди… В цілому, виборча кампанія пройшла спокійно, всі швидко порахували, що Партія Регіонів отримала перемогу», – сказав Лук’янов. «Перше місце зайняла Партія регіонів, вони отримали моральне право формувати більшість», – наголосив політик і запросив представників опозиції краще працювати разом над проблемами ЖКГ, підвищення зарплат та стабілізації цін.
У наступній Раді ми будемо координувати наші дії з діями інших опозиційних сил. Там, де ми маємо неспівпадіння у наших програмах, скажімо з партією «Свобода», ми будемо відкладати ці питання, натомість сфокусуємося на спільному, а такого чимало.
Ірина Геращенко

Натомість представники опозиційних сил зауважили, що готові співпрацювати з провладною партією тільки тоді, якщо вона буде підтримувати їх законопроекти. Іллєнко переконує, що у влади не набереться 300 депутатів для утворення конституційної більшості, тому вони будуть намагатися утримати самовисуванців.

«Владі потрібно буде утримати самовисуванців не тільки страхом, а й економічним заохоченням. Так рахуємо, щоб їм мати конституційну більшість – потрібно вибити 40 «тушок», депутатів перебіжчиків. Таких цього разу не буде», – сказав Іллєнко.

Те, як політичні сили можуть співпрацювати надалі продемонструє, чи вироблять вони узгоджену позицію по визнанню результатів голосування на «проблемних округах», вважає політолог Володимир Фесенко. Він переконаний, що ситуацію, яка склалася, не очікували ні у владі, ні в опозиції, тому жодна зі сторін не мала виробленого плану дій, тому і виглядає, що опозиція діє неузгоджено та розпорошено.

«Зараз ми бачимо, що три опозиційні сили та їх лідери намагаються знайти спільне. Є внутрішня боротьба, але не між політичними силами, а між двома позиціями: радикально-революційною – це рішення не визнавати ці вибори повністю, та більш поміркованою, прагматичною», – сказав Фесенко.
XS
SM
MD
LG