Спеціальні потреби

Як в Україні 8 березня святкували



Квіти, шоколад та чоловіки - приблизно так відповідали українки опитані Голосом Америки на питання, які в них асоціації виникають при згадуванні свята восьмого березня. Попри холод, на вулицях української столиці відчувалося свято: гучна музика на Хрещатику, жінки з букетиками квітів та порожні театральні каси – на 8 березня квитків немає.

Цього року Міжнародний жіночий день збиралися святкувати понад 80% українців - такі результати соціологічного дослідження. Близько половини опитаних вважають, що в цей день сніданок повинен готувати саме чоловік, а середня сума, на яку жінки очікували отримати подарунок – 182 гривні.

Утім, безперечним атрибутом свята залишаються квіти, хоча за кілька днів до Міжнародного жіночого дня ціни на них підскочили у кілька разів. 8-го березня вони почали повзти до традиційних 10 гривень за тюльпан та 20 гривень за троянду.

«Я люблю будь-які квіти, вони ніби символ уваги, тому подарунок не такий важливий, для мене достатньо квітів», - розповідає Маріана, яка разом з колегами збирала найбільший букет в Україні. Висотою в три метри він складався з троянд, хризантем та лілій, і був занесений до Книги рекордів України.

Те, що українці цього року до свята почали готуватися завчасно, свідчили черги в театральних касах останні кілька днів. Сумніви щодо цього остаточно розвіюються, коли касири розводять руками на питання про квитки «на будь-що» на 8 березня.

«У нас в театр на сьогодні квитків немає. На сьогодні взагалі ні на що не залишилося квитків, окрім як на концерт «Шлягер-парад» за участі виконавців від Іво Бобула та Гайтани до Кості Флеша, ось програмка. Квитки від 50 гривень», - повідомила співробітниця театральної каси на Хрещатику.

Утім, поки любителі свята насолоджувалися вихідним та планували вечірню програму, в іншій частині центра Києва збиралися противники традиційного святкування 8 березня.

Кількасот активісток феміністичного руху пройшли центральними вулицями Києва протестуючи проти законодавчих ініціатив, які вони вважають сексистськими. А саме мова іде про законопроекти про податок на бездітність та заборону на штучне запліднення після 49-ти років.

«Не продаваймося за квіти» та « Ні, сексизму!», такі заклики викрикували учасниці маршу.

«Ми це свято неправильно розуміємо. Воно ж розпочалося, як протест у Нью-Йорку, коли жінки вийшли на вулиці вимагати рівної з чоловіками зарплати», - говорить Анна, учасниця феміністичного маршу.

«Міжнародний день жінок почався із низки страйків, які проводили 8 березня, чи близько цієї дати, в Нью-Йорку ще в 1857 році, коли невідомі жінки, протестували проти низької заробітної плати і поганих умов праці», - пише у блозі посольства США в Україні радник з питань преси, освіти та культури Ерік Джонсон.

У відповідь на ці події, у1910 р. на ІІ Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені, Клара Цеткін висунула пропозицію щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за політичні, економічні і соціальні права. На території України 8 березня було визнано вихідним святковим днем з 1966 року.

XS
SM
MD
LG