Спеціальні потреби

Українські партії об’єднують зусилля


Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов
Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов

Заради перемоги українські парламентарі обрали стратегію «разом нас багато..». Як опозиційні, так і провладні партії утворюють союзи та об’єднання, щоб спільно боротися за голоси виборців. У п’ятницю партія «Народний рух України» підписала угоду із «Батьківщиною». Тепер ці політичні сили підуть на вибори в одному списку.

Раніше до єдиного списку із «Батьківщиною» долучилася партія «Народна самооборона». Об’єднання політики пояснили волею їх засуджених лідерів. Саме Юрій Луценко, а потім і Юлія Тимошенко, закликали опозицію йти на вибори разом. Пізніше опозиційні партії навіть підписали Угоду про спільні дії Об’єднаної опозиції України, в якій зголосилися координувати дії разом та висунути єдиний список на мажоритарних округах. Правда, партія УДАР Віталія Кличка висловила сумнів щодо спільної участі у виборах. Партія відомого боксера планує самостійно здобути перемогу і на парламентських виборах, і у виборах мера міста Києва.

Поки що під єдиним списком від опозиції планують йти БЮТ, «Фронт змін», «Народна самооборона», «Реформи і порядок», і від тепер «Народний рух». Лідер «Народного руху» Борис Тарасюк зазначив, що сподівається, що й інші партії з Комітету опору диктатурі зголосяться на складення єдиного списку опозиції. Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов додав, що переговори з іншими опозиційними силами ще тривають.

«Відчуваю, що сьогодні немає жодної реальної опозиційної сили, яка б не відчувала і не розуміла важливості і необхідності об'єднання», - сказав Олександр Турчинов.

Першими ж у єдиному списку опозиційні політики планують поставити Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Втім, реальним «номером один» від опозиції може стати лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, про що говорять у кулуарах БЮТу.

Загалом єдиний список від опозиції на мажоритарних округах досі не ухвалений. Не тільки тому, що до нього ще не долучилися всі охочі, а й через те, що такий хід можуть заборонити у Конституційному суді. За словами одного із лідерів «Батьківщини» Миколи Томенка, в суді зараз знаходяться подання, в яких оскаржується законність одночасного балотування по мажоритарному округу і за списком. На думку Миколи Томенка, таке подання з’явилося через страх влади програти вибори.

В своїй перемозі на парламентських виборах регіонали не сумніваються, проте об’єднуються із «Сильною Україною», лідер якої, Сергій Тігіпко, виборов третє місце на останніх президентських виборах. Наразі президент Віктор Янукович пророкує Тігіпку місце заступника голови партії, коли політичні сили об’єднаються. Про це президент зазначив у інтерв’ю щодо підведення підсумків з дня інаугурації.

Голова партії «Сильна Україна», віце-прем`єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що з’їзд партій відбудеться у березні, тоді ж і відбудеться об’єднання.

Наразі Центральна виборча комісія вже говорить про порушення. У п’ятницю заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна повідомила, що деякі політичні сили вже намагаються підкупити виборців, зокрема, розповсюджуючи продуктові набори.

XS
SM
MD
LG