Спеціальні потреби

Навчання он-лайн: дешевше, доступніше. Цікавіше?


Сучасні цифрові технології вже давно упевнено увійшли в усі сфери життя людини. Вони докорінно змінили такі галузі, як медицина, журналістика, музична індустрія, промислова галузь. Не залишається осторонь і сфера вищої освіти. Сьогодні десятки тисяч студентів можуть відвідати лекції найкращих професорів світу та взяти участь у практичних заняттях, які проходять на іншому континенті. Експерти кажуть, що швидкість та сам процес отримання вищої освіти змінився з новими технологіями докорінно. Студенти не витрачають зайвого часу на логістику, а доступ до найкращих джерел інформації, чи то бібліотек чи то топових викладачів, став набагато легшим.

«Це дуже цікавий для освітян час. Разом з тим дещо невизначений, адже зміни викликають складні запитання: «Чи виживуть університети, і якщо так, то у якій формі?»
Джордж Сіменс
160 тисяч студентів в одній аудиторії, але за різними комп’ютерами у різних куточках світу. Цю відео-лекцію у режимі он-лайн проводить Стенфордський університет. Викладають цей предмет професори Себастьян Тран і Пітер Норвіґ. Свої лекції вони безкоштовно розміщають на «Ю-тюбі», а це означає, що коло їх слухачів виходить далеко за межі університету. Професор Ріта Макґрот вважає це лише першими серйозними кроками у реформуванні американської вищої освіти:

«Бізнес-модель нашої системи вищої освіти не змінилися з часів Сократа. Досі це одна людина, яка виступає перед великою аудиторією. Удосконалена версія цього, коли аудиторія ставить запитання».

Цифрові технології уже призвели до багатьох інновацій в американських вузах. Найбільше це помітно у методиці викладання навчального матеріалу.

«Уже змінилася, частково, роль вчителя чи викладача, який колись був єдиним джерелом подання інформації, а тепер він стає тією людиною, що допомагає учням чи студентам опрацювати зміст матеріалу», – каже професор Мерілендського університету Спенсер Бенсон.

Зміни відбуваються і в тому, як університети оцінюють і вимірюють прогрес студентів. Знання з багатьох предметів тепер перевіряють за допомогою сучасних технологій.

Найважче перевірити компетентність студентів у літературі, історії та інших нетехнічних областях. Тому освітяни пропонують використовувати лекції в режимі он-лайн для подання матеріалу, але до оцінювання знань залучати викладачів.

Саме це робить професор університету в Альберті, Канада, Джордж Сіменс, який каже, що вища освіта зараз переживає великі зміни:

«Це дуже цікавий для освітян час. Разом з тим дещо невизначений, адже зміни викликають складні запитання: «Чи виживуть університети, і якщо так, то у якій формі?».

Водночас студентам подобається те, що лекції у режимі он-лайн є дешевшими від традиційних і до них матимуть доступ люди поза університетом.

Інтернет уже змінив наші усталені звички про пошук і передачу інформації, тому і зміни у середній та вищій школах є лише питанням часу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG