Спеціальні потреби

Мовний законопроект відклали на осінь?


Скандальний законопроект, що надає російській мові статус регіональної, на цьому пленарному тижні ухвалювати не будуть. Принаймні у цьому впевнений голова Верховної ради Володимир Литвин. «На цьому пленарному тижні це питання не може і не буде розглядатися», – сказав спікер журналістам після парламентської погоджувальної ради у понеділок. Як він пояснив, остаточне ухвалення відкладається з двох причин: по-перше, робота над текстом не завершена, а по-друге, «мовна» тема спричиняє політичне протистояння.

Спікер назвав «великою помилкою» те, що документ не узгодили ще перед першим читанням. Він нагадав, що зараз до законопроекту подано понад 2 тисячі поправок, і над ними працює профільний комітет парламенту. Своєю чергою, у комітеті кажуть, що на сьогоднішній день встигли опрацювати лише 300 поправок. «Робота дуже важко йде», – поскаржився на погоджувальній раді голова парламентського комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський.

«На цьому пленарному тижні це питання не може і не буде розглядатися».
Володимир Литвин
Натомість провладна більшість відкладати «мовний» закон не збирається. На його прийнятті ще на цій сесії, до парламентських канікул, наполягає лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Регіонал назвав «абсурдом» величезну кількість поправок, поданих до законопроекту, і звинуватив опозицію у спробі навмисно затягти процес. Єфремов нагадав, що за регламентом, профільний комітет мав 30 днів, аби підготувати закон до другого читання. Ці 30 днів, за його підрахунком, вигасають цього тижня. І як пригрозив Єфремов, якщо парламентський комітет не прийме рішення, то це зробить сам парламент.

«Якщо ми вважатимем за потрібне це зробити, то до кінця поточного тижня ми матимем право це зробити», – заявив головний «регіонал» на погоджувальній раді у понеділок.

Партія регіонів подбала також про план «Б». У парламенті зареєстровано проект постанови щодо продовження роботи Верховної ради. Утім, спікер Литвин запевняє, що потреби у цьому нема, і обіцяє закрити парламент на канікули, як і належить за розкладом, у п’ятницю 6 липня.

А тим часом з Росії нагадують: питання важливе і актуальне. У тому, що прийняття закону про розширення прав російської мови є благом для українців, впевнений глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов.

«Я вважаю, що прийняття закону піде на користь самій Україні та її громадянам», – сказав глава путінської адміністрації у Києві у понеділок.

Натомість під Верховною радою тривають акції захисників української мови. В понеділок у пікеті взяли участь з півтори сотні активістів, здебільшого молодь. Протестувальники дуділи в дудки і з допомогою трафарету малювали усім бажаючим на футболках напис «Ні розколу України!»

Нагадаємо: 5 червня Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроект Ківалова-Колесниченка «Про засади державної мовної політики». Закон пропонує надати російській мові статус регіональної на половині території України. Тим самим російська де-факто стає другою державною – всупереч проголошеному в Конституції принципу про українську мову як єдину державну мову в Україні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG