Спеціальні потреби

Інцидент з чеськими дипломатами вичерпаний?


Міністерство закордонних справ України
Міністерство закордонних справ України

Інцидент з висланням з України двох чеських дипломатів вичерпаний. Про це заявив журналістам у четвер директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. Як він повідомив, вислані уже повернулися до себе на батьківщину.

При цьому представник МЗС запевнив: висилаючи дипломатів, звинувачених у шпигунстві, його відомство не мало на думці жодних античеських кроків. Просто чехи, як було сказано, «попалися». Якби не дипломатичний імунітет, «вони б сиділи», – зауважив Волошин. Він також наголосив, що конфлікт має стати уроком для Чехії та інших країн, що Україна готова «дуже жорстко і публічно реагувати на такі випадки».

Речник Міністерства закордонних справ заявив, крім того, що Київ розчарований реакцією Праги. Те, що на демарш української сторони Чехія відповіла паралельно – висланням українських дипломатів, – Волошин назвав принципом «око за око» та порівняв із часами «холодної війни».

А тим часом як представники офіційної дипломатії кажуть про «вичерпаний інцидент», оглядачі вказують на те, що подібними демаршами Україна сама віддаляє себе від омріяної Європи.

Такої думки дотримується, зокрема, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Коментуючи для «Голосу Америки» конфлікт із видворенням чеських дипломатів, політолог зауважив:

«Важко судити про те, наскільки виправданим було вислання чеських дипломатів і чи відповідають дійсності висунуті їм звинувачення. Для цього треба знати факти. Ми їх не знаємо. Тобто ми не знаємо, чи відбулося насправді те, про що нас офіційно повідомили, чи не відбулося. Але про що можна говорити достеменно – що зазвичай такі речі, як звинувачення дипломатів у шпигунстві, трапляються між державами. І ось тут питання полягає в тому, як держави на це реагують. Бо можна це робити непублічно: тобто вислали іноземних дипломатів, а потім інша країна висилає у відповідь, як це заведено, без публічного розголосу. У нас це зробили з публічним розголосом. Для порівняння: коли півтора роки тому був скандал з російськими спецслужбами, представників яких затримали на території України, про це повідомляв тільки тижневик «Дзеркало тижня», ніякого публічного розголосу не було, хоча це й трапилось за президентства Ющенка. Тобто питання в тому, чи треба було робити нинішній інцидент – якщо такий справді мав місце – публічним.

Чомусь зробили це публічним. І чомусь у цій справі є промовисті збіги. Збіг у тому, що Чехія надала притулок Богдану Данилишину; що єврокомісар Штефан Фюле, який назвав українське правосуддя вибірковим, теж є чех.

Тому для мене цілком вірогідною виглядає версія, що хтось навмисно роздмухує подібні скандали в Україні, аби зіпсувати наші стосунки з Євросоюзом. Це робиться якраз у той час, коли наближається підписання угоди про Асоціацію з ЄЕС. І от саме зараз відбувається низка подій, які ускладнюють стосунки України із Заходом. Це і 9 травня у Львові, і скандал із чеськими дипломатами. Тобто ми можемо ставити знаки запитання. На які ми, на жаль, зараз не маємо відповіді», -- сказав Олексій Гарань «Голосу Америки».

Нагадаємо: 13 травня Служба безпеки України звинуватила у шпигунській діяльності аташе з питань оборони посольства Чехії полковника Зденека Кубічека та військового аташе майора Петра Навотну. За даними СБУ, чеські дипломати збирали в Україні секретну військово-технічну інформацію. Обох було оголошено персонами нон-ґрата і вислано з України.

У відповідь Чехія оголосила про видворення двох представників українського посольства.

Коментуючи дипломатичний скандал, глава МЗС Чехії Карл Шварценберг заявив, що демарш офіційного Києва – це помста за надання Прагою політичного притулку екс-міністрові економіки України Богдану Данилишину. Міністерство закордонних справ України зв’язок між висланням чеських дипломатів і наданням політичного притулку Данилишину категорично заперечило.






Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG