Спеціальні потреби

Обама: США, ЄС «єдині у своїй підтримці» України



На завершення зустрічі з європейськими чиновниками в Брюсселі, президент США Барак Обама заявив, що Європа є найближчим партнером Америки і закликав до створення єдиного фронту, щоб Росія «відчула наслідки своїх дій в Україні».

Посилаючись на анексію Криму Росією, Обама заявив , що московські «дії в Україні не стосуються тільки однієї країни», але також поваги до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн, і пошанування міжнародного права.

«Це те, що Росія порушила», сказав Обама, виступаючи на спільній прес-конференції з Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європейської комісії, і Германом ван Ромпеєм, президентом Європейської ради.

Обама заявив, що США та ЄС формують спільний фронт, і що наслідки для Росії будуть збільшуватись у відповідь на її дії в Україні.

«Європа і Америка єдині у своїй підтримці українського уряду і українського народу; ми єдині в тому, що Росія заплатить за свої дії», - сказав Обама.

Коментуючи перспективи додаткових каральних заходів проти Москви, Обама сказав, що США і Європа обговорювали можливі санкцій проти енергетичного сектора Росії, якщо Москва просуватиметься вглиб України.

«Те, що ми зараз робимо, так це обговорюємо можливість додаткових, ширших санкцій, якщо Росія вдасться до подальших вторгнень в Україну».

Кажучи, що енергетика знаходиться «в центрі уваги наших зусиль», президент сказав, що це повинно розглядатися «дуже рішуче».

Обама також закликав ЄС працювати в напрямку диверсифікації своїх джерел енергії, на додаток до прохання до Вашингтона щодо допомоги, щоб компенсувати недостатні надходження з Росії.

Незважаючи на існуючу напруженість, Обама сказав, що в Росії є ще спосіб деескалації ситуації дипломатичним шляхом.

Обама також заявив, що НАТО потребує мати регулярну присутність в країнах, які відчувають себе загроженими з боку Росії, і висловив занепокоєння з приводу зменшення оборонних бюджетів у деяких європейських країнах.

Відповідаючи на запитання про перспективу членства в НАТО для України і Грузії, Обама заявив, що поки що немає ніяких негайних планів розширення альянсу.

Кемерон про санкції проти Росії

Росія відчує удар нових санкцій Євросоюзу, спрямованих проти торгівлї між ЄС і Росією та енергетики, фінансових послуг та галузі озброєння, якщо вона вторгнеться у східну Україну, заявив в середу прем’єр-міністр Великобританії Дейвид Кемерон.

Кемерон детально охарактеризував сферу можливих майбутніх санкцій ЄС, як він готувався зустріти делегацію українських законодавців пізніше в середу, в тому числі Віталія Кличка, високопоставленого українського політика та ймовірного кандидата у президенти, і Петра Порошенка, одного з найбагатших людей України.

Великобританія підписала встановлені ЄС фінансові і туристичні санкції, накладені на 33 посадових осіб, яких ЄС звинувачує у сприянні російському захопленню Криму. Але деякі британські законодавці і українці, які живуть у Великобританії хочуть, щоб Лондон пішов далі.

Кемерон відкинув такі заклики, але сказав, що важливо, щоб дати зрозуміти президенту Володимиру Путіну, що будуть наслідки, якщо його війська вирішать піти далі в Україну.

Проукраїнські активісти у Великобританії закликали Кемерона ввести «жорсткіші, іранського зразка, санкції, які безпосередньо досягнуть кишені президента Росії Володимира Путіна та осіб, відповідальних за агресію в Україні».

Вимоги щодо нарад МВФ

Нові лідери України, на відміну від того, чого не хотів зробити усунутий від влади уряд, заявили у середу, що будуть піднімати ціни на природний газ для побутових споживачів більш ніж на 50 відсотків з 1 травня, і продовжуватимуть підвищувати ціни, згідно іх встановленим графіком до 2018 року.

Цей крок, безсумнівно, зашкодить популярності тимчасового уряду прем’єр -міністра Арсенія Яценюка, але це відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду.

Посадові особи МВФ, як здається, закінчували в середу працю над новою програмою допомоги Україні. Вітчизняні споживачі в Україні вже давно отримували поставки газу для домашнього опалення за пільговими цінами, як це було ще за радянських часів.

Українські фінансові чиновники заявили у вівторок, що уряд шукає нового пакету допомоги від МВФ у розмірі 15-20 мільярдів доларів.

Україна втрачає останній кримський корабель

Російські війська захопили український тральщик «Черкаси», останній військововий корабель ВМФ України в Криму. В ході операції вони використовували шумові гранати і стріляли в повітря. Про це повідомили в середу українські військово-морські джерела.

Там ніхто не постраждав, і моряки залишалися на борту до ранку, коли вони зійшли на берег.

Під час операції захоплення корябля, яка розпочалася у вівторок увечері, тральщик застосував водомети, намагаючись відбити російські війська, які наблизились до «Черкас» на швидкохідних катерах. «Росіяни кинули шумові гранати і стріляли зі стрілецької зброї, мабуть в повітря», заявило джерело флоту.

Російські війська використовували подібну тактику, щоб захопити кораблі і військові бази від останніх українських військ, що залишилися ще в Криму.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG