Спеціальні потреби

Обама вшанував ветеранів Нормандського «Дня Д» і поспілкувався з Путіним (оновлено 17:20)


Президент США Барак ОБама
Президент США Барак ОБама

Учасники ювілейних заходів, присвячених 70-й річниці висадки союзних військ в Нормандії, також сподіваються, що урочистості сприятимуть послабленню української кризи.

Світові лідери і ветерани в п'ятницю зібралися на берегах Нормандії, щоб відзначити 70-у річницю висадки військ союзників, яка була початком корінного повороту у Другій світовій війні.

Водночас організатор ювілейних заходів, Франція, сподівається, що урочистості сприятимуть послабленню кризи в Україні.

Вінки, паради, парашутисти та феєрверки стали частиною урочистостей в пам'ять про найбільшу висадку військ в історії, яка розпочалася 6 червня 1944 року. Тоді 160 тисяч американських, британських і канадських військовослужбовців висадилися на берег Нормандії, щоб виступити проти армії нацистської Німеччини, прискорюючи її поразку.

У своїй промові на урочистостях, президент США Барак Обама підтвердив відданість країни ідеям свободи, рівності та людської гідності, за які боролися й віддавали життя учасники Нормандського десанту.

«Ми прибули сюди, щоб згадати про те, чому Америка і наші союзники заплатили настільки дорогу ціну за збереження свободи в момент найбільшої небезпеки для неї, - сказав Обама у промові. - Ми прибули сюди, щоб розповісти про чоловіків і жінок, які зробили це можливим, з тим, щоб пам'ять про них збереглася для майбутніх поколінь».

Крім президента Франції Франсуа Олланда, в урочистостях беруть участь 17 лідерів, включаючи президента США Барака Обаму, прем'єр-міністрів Великобританії та Канади Дейвида Камерона і Стівена Гарпера, канцлера Німеччини Анґели Меркель, новообраного президента України Петра Порошенка і президента Росії Володимира Путіна.

Обама звернувся до поколінь Другої світової війни і терактів 11 вересня як заочно, так і особисто. Перед тим як виступити на американській церемонії на пляжі Омага, він провів зустріч за закритими дверима з групою учасників битв, яких з кожним роком залишається все менше, і тими, кому довелося служити після подій 11 вересня 2001 року.

«Сімдесят років по тому ми віддаємо данину пам'яті військовослужбовцям, які зайняли плацдарм на суворих берегах, - патріотам, які, завдяки своїй мужності і самопожертви, переломили хід подій цілого століття», - йдеться в прокламації Обами, що оголошує п'ятницю 6 червня національна Днем пам'яті про висадку союзників у Нормандії.

«Сьогодні, коли ми продовжуємо боротьбу за свободу і загальні права людини, давайте будемо черпати сили з того часу, коли вільні нації дали відсіч силам гноблення і принесли світові нову надію», - йдеться далі в документі.

І хоча головними темами спогадів про ті червневі дні 1944 стали єдність союзників і понесені ними жертви, в ході приватних зустрічей лідери держав обговорюють ситуацію в Україні, яка стала найсерйознішим викликом безпеки в Європі з часів «холодної війни».

Російська анексія Криму в березні і нинішнє протистояння між силовиками і проросійськими сепаратистами в Східній Україні вивели відносини Росії з США та Європейським Союзом на найнижчий рівень з часів «холодної війни».

Тим часом, за повідомленням заступника радника президента США з питань національної безпеки Бена Роудса, Путін та Обама поспілкувалися сьогодні за обідом у Нормандії.

«Президент Обама і президент Путін дійсно поговорили один з одним на ланчі. Це була неформальна розмова, а не офіційна двостороння зустріч», - сказав він.

За словами представника Білого дому, президенти спілкувалися 10-15 хвилин.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG