Спеціальні потреби

США збільшать свою присутність у Чорному морі через агресію Росії


Чак Гейґел, міністр оборони США
Чак Гейґел, міністр оборони США

Про це заявив у четвер у Румунії міністр оборони США Чак Гейґел.

Виступаючи у четвер у Румунії, міністр оборони Чак Гейґел заявив, що Сполучені Штати збільшать свою присутність в регіоні Чорного моря, використовуючи частину фінансового проекту в розмірі мільярд доларів, обіцяного союзникам по НАТО на кордонах Росії, і продовжуватимуть відправляти туди військові кораблі.

Гейґел є черговим високопоставленим американським чиновником, який відвідує Європу з часу анексії Росією українського Криму. Вашингтон намагається заспокоїти союзників, які стурбовані можливими подальшими намірами Москви в регіоні Чорного моря.

Поїздка Гейґела збіглася з візитом президента Барака Обами до Польщі, де він обіцяв збільшити військову підтримку східноєвропейських членів НАТО, в тому числі запропонував виділити мільярд доларів на підготовку збройних сил країн НАТО.

Румунія є членом як НАТО, так і Європейського Союзу. Вона виступає за запровадження Заходом санкцій проти Росії і нещодавно провела спільні військові навчання з США на своїй території, як також взяла участь у навчаннях в Чорному морі.

Гейґел перебував з візитом в румунському порту Констанца, який нещодавно відвідали американські кораблі-учасники військових навчань. Сьогодні там знаходиться американський ракетний крейсер USS Vella Gulf.

Проект дозволить забезпечити "більшу присутність американських кораблів у Чорному морі", сказав Гейґел, додавши, що присутність ракетного крейсера є виразом зобов’язаності Вашингтона справі гарантування регіональної безпеки.

"Ми підтримуватимемо цей темп в майбутньому", сказав Гейґел журналістам, маючи на увазі ротаційну присутність американських військ у Чорному морі з часу спалаху кризи в Криму.

Румунія відкрито закликала до збільшення військової присутності США в Чорному морі, і особливо стурбована намірами Росії у Молдові, яка раніше була частиною Румунії і, де меншість населення становлять етнічні росіяни.

З часу спалаху протистояння, Румунія також пообіцяла збільшити витрати на оборону. Ця заява викликала похвалу з блоку Вашингтона, який закликав інших членів НАТО наслідувати її приклад і переглянути свої програми підготовки військових сил.

Президент Обама також використав візит до Польщі, щоб висловити підтримку новообраному президенту України Петру Порошенку, на тлі дедалі інтенсивнішої операції урядових сил проти проросійських бойовиків.

«Велика сімка» промислово розвинених країн пригрозила Росії жорсткішими санкціями, якщо вона не допоможе відновити мир на Сході України.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG