Спеціальні потреби

Поїздка Обами до Азії відбудеться в тіні українських подій


Острови Сенкаку
Острови Сенкаку
Пекін – Поїздка президента Барака Обами до Азії на цьому тижні відбудеться в час, коли збільшуються побоювання з приводу територіальних амбіцій Пекіна в регіоні. Ці побоювання посилюються з приводу останніх дій Росії в Україні і можливостей того, що китайські стратеги могли б взяти Крим за приклад для своїх територіальних суперечок з сусідами.

Україна може здатися далекою від подій, що розгортаються в регіоні, який є одним з тих, що найбільш динамічно розвиваються у світі, і є головною рушійною силою світової економіки, але це явно на думці американських чиновників.

Виступаючи на конференції з питань безпеки в Індонезії минулого місяця, адмірал Гаррі Гарріс, командувач Тихоокеанського флоту США, говорив про необхідність, щоб усі країни регіону докладати зусиль, щоб у Тихому океані уникнути ситуації, яка сталася в Криму.

У квітні помічник держсекретаря для Східної Азії і Тихого океану Даніель Рассел сказав американським законодавцям, що санкції, які США і Європейський Союз наклали на Росію, повинні мати негативний вплив на тих у Китаї, хто міг б думати про використання Криму в якості прикладу.

Він також сказав, що санкції чинять тиск на Китай, щоб він показав, що прагне мирного врегулювання своїх суперечок у регіоні.

За останні два роки Китай чинив все більший тиск на Японію в суперечці за острови у Східнокитайському морі. Він посилав у район патрульні судна берегової охорони і безпілотні літаки, щоб відстоювати свої претензії. Наприкінці минулого року Китай в односторонньому порядку оголосив ідентифікаційну зону ППО, яка включає острови.

Політолог Гонконзького університету Жан-П'єр Сабеста, сказав, що, безумовно, є спокусою для Пекіна спробувати змінити статус-кво. Але, додав він, є великі відмінності між суперечками Китаю в Азії і тим, що сталося на Кримському півострові.

«З одного боку, Японія є союзником США, є договір про безпеку між Японією і США, що змушує США втрутитися. Китай знає це, я думаю, тим більше сьогодні, тому що адміністрація США Обами направила ряд дуже чітких сигналів, все ясніших і ясніших сигналів у Китай, що США втрутяться в будь-який збройний конфлікт навколо Сенкаку», сказав Себаста.

Проте, Сабеста сказав, що важко передбачити, чи Китай кінець кінцем може взяти за приклад те, що Росія зробила в Криму.

Якщо йдеться про справу суперечки щодо безлюдних островів у Східнокитайському морі, відомих як Сенкаку в Японії і Дяою в Китаї, варіанти Пекіна обмежені.

Острови перебувають під контролем Японії, і спроби висадки на них китайських активістів у минулому не тривали довго.

Політолог Сє Тао з Пекінського університету іноземних дослідів, сказав, що якщо б китайський уряд навіть підтримав якісь зусилля рибалок або інших людей висадитися на островах на якийсь час і потім проголосити суверенітет, це може мати дуже неприємні наслідки.

«Усім відомо, що острови не можуть втримати будь-яке довгострокове поселення людей, і якщо ви зробили це, очевидно, це було б пасткою, створеною китайським урядом, яка викликала б міжнародну критику і міжнародний осуд», сказав Сє.
З одного боку, Японія є союзником США, є договір про безпеку між Японією і США, що змушує США втрутитися. Китай знає це, я думаю, тим більше сьогодні, тому що адміністрація США Обами направила ряд дуже чітких сигналів, все ясніших і ясніших сигналів у Китай, що США втрутяться в будь-який збройний конфлікт навколо Сенкаку.


Сполучені Штати кажуть, що не підтримують жодної сторони в суперечках, чи то у Східнокитайському чи Південнокитайському морях. Проте, зусилля Вашингтона змінити баланс своєї позиції в регіоні шляхом дипломатичних, економічних, політичних та безпекових зв’язків викликає занепокоєння в Китаї […]
За кілька днів до початку подорожі президента Обами Японія оголосила про рішення розширити свою військову присутність, розгортання військ і радарної установки на острові недалеко від спірної території в Східнокитайському морі. Китай каже, що прагне мирно вирішити свої суперечки в регіоні і звинуватив Японію в перебільшенні регіональних загроз для виправдання своєї військової експансії.

Японія буде першою зупинкою у відвідинах президентом Обамою чотирьох країн регіону, який включає Південну Корею і дві інші країни Південно-Східної Азії, що мають територіальні суперечки з Китаєм у Південнокитайському морі – а саме Філіппіни і Малайзію.

Торік, часткове закриття федерального уряду у Вашингтоні змусило президента Обаму скасувати участь у саміті глав АТЕС. Сабеста сказав, що поїздка в цьому році є частиною зусиль з мето продовжувати зусилля з моменту, де вони зупинилися. […]

Політолог Сє Тао заявив, що Пекін буде уважно стежити за тим, що Обама робить, щоб заспокоїти своїх союзників у регіоні, чи грає він роль миротворця зі сприяння регіональної безпеки або підіграє негативне сприйняття Китаю.

«Я сподіваюся, що він буде робити щось, щоб заспокоїти підозри Китаю, що він насправді не тут, щоб стримувати Китай», сказав Сє.

Одним з ключових випробувань, додав Сє додав, буде зупинка Обами в Малайзії. Ця зупинка стане першою для президента США за майже п’ять десятиліть і в той момент, коли відносини між Куала-Лумпуром і Пекіном дуже напружені після зникнення пасажирського літака.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG