Спеціальні потреби

Північна Європа бачить у Росії «найбільший виклик» безпеці


Визнавши Росію головним викликом європейській безпеці, країни Північної Європи погодилися зміцнювати оборонні зв’язку і солідарність з державами Балтії з метою зміцнення регіональної безпеки методами стримування.

У спільній декларації міністри оборони Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії та Ісландії заявили, що Північна Європа повинна бути готова до можливих криз або інцидентів у зв’язку з Росією.

«Російські лідери продемонстрували, що вони готові на практиці ефективно використовувати військові засоби для досягнення своїх політичних цілей, навіть якщо це передбачає порушення принципів міжнародного права», – йдеться у спільній заяві міністрів, опублікованій у газеті Aftenposten.

«Має місце посилення військової та розвідувальної діяльності в країнах Балтії та на наших північних територіях, – заявили міністри. – Російські військові кидають нам виклик у наших кордонів, і було кілька випадків порушень кордонів країн Балтії».

Заява з’явилася на тлі посилення напруженості в Європі після російської анексії українського Криму в минулому році. Враховуючи значну частку російської меншини в країнах Балтії, в регіоні посилюються побоювання з приводу можливої російської інтервенції.

«Дії Росії є найбільшим викликом європейській безпеці, – зазначають міністри. – Російська пропаганда і політичні маневри сприяють появі чвар між країнами і в рамках таких організацій, як НАТО і ЄС».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG