Спеціальні потреби

«Нормандська четвірка» закликає до припинення сутичок


Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції, Росії та України за підсумками переговорів у Берліні закликали припинити поновилені бойові дії на сході України.

Глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив журналістам, що переговори «часами були дуже спірними», але визнав, що всі учасники погодилися, що альтернативи угоді про припинення вогню, підписаній у Мінську в лютому, немає.

«Нам потрібно зробити так, щоб припинення вогню дотримувалося набагато суворіше і максимально повно», – сказав Штайнмаєр.

Переговори проходили на тлі сплеску військових дій у Східній Україні на минулих вихідних. У понеділок на контрольованих сепаратистами територіях один український військовослужбовець був убитий, ще шість отримали поранення.

Штайнмаєр повідомив, що всі сторони погодилися продовжувати відведення важкого озброєння від лінії зіткнення і поширити його на інші категорії зброї, включаючи танки, бронетехніку і важке озброєння калібром менше 100 мм.

Міністри закордонних справ також висловили готовність в найближчі тижні надати фінансову і кадрову підтримку ОБСЄ, яка веде спостереження за дотриманням угоди про припинення вогню.

Вони також погодилися продовжити обмін полоненими в зоні конфлікту і створити чотири робочі групи, які будуть обговорювати гуманітарні та економічні питання, а також проблеми безпеки, що стосуються Східної України.

У той же час Штайнмаєр наголосив, що Мінські домовленості не обмежуються угодою про припинення вогню і повинні прокласти дорогу до проведення виборів на контрольованих сепаратистами територіях.

«Якщо цей процес забуксує, то є небезпека, що Мінські угоди виб’ються з колії, і всі сторони хочуть не допустити цього», – сказав він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG