Спеціальні потреби

КНДР може запустити ядерний реактор через кілька тижнів - доповідь


Йонбйон
Йонбйон
Супутникові знімки, опубліковані Американсько-корейським інститутом при Університеті Джонса Гопкінса, свідчать, що Північна Корея може почати виробництво плутонію вже через один-два місяці. Як відзначають в інституті, на знімках видно «значний прогрес» на ядерному комплексі в Йонбйоні, в тому числі, і на п'ятимегаватному газо-графітовому реакторі.

За даними вчених, ядерний об’єкт в Йонбйоні може на рік виробляти близько шести кілограмів плутонію, чого цілком достатньо для виробництва однієї або двох ядерних бомб.

Втім, як зазначає інститут, нестача паливних стрижнів може затримати виробництво ядерної зброї.

Як заявив «Голосу Америки» Дейвід Страуб зі Стенфордського університету, дані Американсько-корейського інституту настільки достовірні, наскільки можливо в умовах відсутності спостерігачів на самому об'єкті.

Реактор в Йонбйоні був закритий у 2007 році в рамках плану з денуклеаризації Корейського півострова, проте, у квітні цього року Пхеньян оголосив, що відновить роботу ядерного об'єкта.

Крім цього, за даними Американсько-корейського інституту, КНДР завершує роботу над більш потужним, 20-30-мегаватним експериментальним легководним реактором, який може бути введений в експлуатацію через 9-12 місяців.

За даними експертів, у Пхеньяна в даний момент достатньо плутонію для виробництва восьми ядерних бомб. Крім цього, аналітики підозрюють, що Північна Корея виробляє матеріали і для уранових бомб.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG