Спеціальні потреби

Нобелівської премії з літератури удостоївся китайський письменник


Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2012 році став китайський письменник Мо Янь.

Переможця престижного «Нобеля» оголосила Шведська королівська академія наук у Стокгольмі. За словами секретаря Нобелівського комітету Петера Енґлунда, премія присуджується за роботи Мо Яня, в яких «галюциногенний реалізм поєднується з народними казками, історією та сучасністю».

Мо вважається одним з провідних у Китаї авторів сучасної літератури. Письменнику 57 років. Він почесний доктор філології Відкритого університету Гонконгу. Його справжнє ім'я Гуань Моє, а псевдонім означає «мовчи».

Оголошувати лауреатів Нобелівської премії почали у понеділок. Премію з медицини було присуджено британцеві Джону Ґердону і японцеві Сінья Яманака за відкриття в перепрограмуванні стовбурових клітин. У вівторок, Серж Арош і Дейвид Вайнланд удостоїлися «Нобеля» за квантові дослідження. У середу, найпрестижнішої наукової нагороди з хімії удостоїлися американські вчені Роберт Лефковіц і Браян Кобілка.

Завтра стане відоме ім’я лауреата Нобелівської премії миру.

Церемонія вручення нагород пройде в Стокгольмі 10 грудня, за традицією - у день смерті засновника Нобелівських премій - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG