Спеціальні потреби

Посада президента має бути знівельована – Яценюк


Вимогою опозиції є ухвалення нової Конституції України, в якій посада президента буде знівельована. Про це зі сцени Майдану заявив лідер парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Перша вимога, яка прийнята адміністрацією Януковича – це звільнення кожного нашого побратима. Всі кримінальні справи повинні бути закриті, всі люди повинні бути на свободі», – наголосив Яценюк.

«Закони, які забороняють українцям вільно говорити, вільно жити повинні бути скасовані. Ми з цієї умови за жодних обставин не сходимо», – сказав лідер парламентської фракції «Батьківщина». За його словами, у вівторок Верховна Рада має скасувати «диктаторські закони».

«Наші завдання – це нова українська влада. Віктор Янукович заявив, що влада не готова нести відповідальність, і запропонував опозиції очолити уряд. Ми готові вести країну в ЄС, взяти відповідальність, яка передбачає звільнення Тимошенко і Україну як частину Європи», – сказав Яценюк.

Однією з умов розв’язання політичної кризи в адміністрації президента України сьогодні назвали «повний відхід людей з вулиці Грушевського і припинення будь-яких протиправних дій». Янукович також запропонував Арсенію Яценюку очолити уряд, Віталію Кличку – стати віце-прем’єром з гуманітарних питань і погодився розглянути повернення до Конституції зразка 2004 року.

Вимогами людей, що зараз протестують на центральних вулицях Києва, є безумовне звільнення всіх затриманих силовиками демонстрантів, скасування «законів 16 січня», відставка уряду. Також мітингувальники вимагають дострокових президентських виборів.


Передрук з "Радіо Свобода"

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG