Спеціальні потреби

США: у центрі президентських перегонів - Нью-Гемпшир


Нью-Гемпшир
Нью-Гемпшир

Після кокусів в Айові претенденти на номінацію в кандидати готуються до попередніх виборів-праймеріз в північно-східному штаті Нью-Гемпшир.

Зосередивши свою увагу на запланованих на вівторок попередніх виборах-праймеріз в штаті Нью-Гемпшир на північному сході США, потенційні кандидати в президенти країни знову візьмуть участь у низці дебатів, представляючи свої передвиборні програми електорату.

Екс-держсекретар США Гілларі Клінтон, здобувши, з невеликою перевагою, перемогу на внутрішньопартійних виборах в Айові, в середу виступить в мерії разом зі своїм основним суперником, сенатором Берні Сандерсом, а на четвер у демократів призначені офіційні дебати. Республіканці проведуть дебати в суботу.

Хоча невеликий штат своїм сільським антуражем нагадує багато районів Айови, аналітики відзначають, що республіканський електорат Нью-Гепмшира набагато менш релігійний, ніж та група виборців, яка принесла техаському сенатору Теду Крузу перемогу над мільярдером Дональдом Трампом з результатом 28% проти 24% в Айові. Інший консерватор, сенатор від штату Флорида Марко Рубіо, посів третє місце з 23% голосів.

Опитування громадської думки в Нью-Гемпширі показують, що Трамп впевнено випереджає інших кандидатів-республіканців, однак опитування проводилися до кокусів в Айові. В опитуваннях в Айові Трамп також переважав протягом декількох місяців.

Опитування серед виборців-демократів в Нью-Гемпширі показують, що Сандерс, який представляє в Сенаті сусідній штат Вермонт, з великою перевагою випереджає Клінтон, яка займала посаду держсекретаря з 2009 по 2013 рр. Однак Клінтон у вівторок заявила в інтерв'ю CNN, що «добре оцінює свої перспективи» в Нью-Гемпширі і з нетерпінням чекає передвиборних заходів в середу і четвер, на яких вона з Сандерсом зможе обговорити розбіжності у їх поглядах.

Надії на Нью-Гемпшир

Кілька кандидатів-республіканців, які називають себе консерваторами, але не вдаються до жорсткої риторики, характерної для Круза, покладають на Нью-Гемпшир великі надії, розраховуючи оживити свої кампанії після скромних результатів у сільськогосподарському штаті Айова.

Губернатор Огайо Джон Кейсик, кандидатуру якого підтримала газета New York Times, вже кілька тижнів веде активну кампанію в Нью-Гемпширі і в деяких опитуваннях піднявся до другого місця, поступаючись лише Трампу.

Круз «критикував нью-йоркські цінності Трампа, а сам зібрав мільйони доларів в Нью-Йорку
Марко Рубіо

Губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, виступаючи в своєму передвиборному штабі в Нью-Гемпширі, пообіцяв вести активну агітацію в штаті протягом майбутнього тижня і заявив: «Ми здатні запобігти неминучість Дональда Трампа, тому що людина, яка тільки займається перемогами, вчора програла».

Екс-губернатор Флориди Джеб Буш, син і брат двох колишніх президентів США, неодноразово виступав на різних заходах в Нью-Гемпширі і також намагається вдихнути нове життя в свою добре фінансовану, але не дуже успішну кампанію. Він заявив, що в Нью-Гемпширі виборці часто «перезавантажують» свої політичні уподобання у міру того, як ефект результатів кокусів в Айові слабшає.

Рубіо майже вдалося витіснити Трампа з другого місця в Айові. Деякі республіканці вважають його кандидатом, здатним завоювати найбільш широкі симпатії на загальних виборах в листопаді, у протистоянні з кандидатом від Демократичної партії.

Я впевнений, наша загальнонаціональна кампанія і наша інфраструктура дозволять нам закріпити успіх
Тед Круз

Офіційний представник Рубіо, який, як і Круз, має кубинські коріння, заявив, що що у Кейсика, Крісті і Буша практично немає шансів, а реальна боротьба тепер йде лише між трьома учасниками - Крузом, Трампом і Рубіо.

Рубіо поспішив виступити з критикою на адресу Круза, заявивши, що його політична кар'єра заснована на «холодному розрахунку». Сенатор з Флориди нагадав, що Круз «критикував нью-йоркські цінності Трампа, а сам зібрав мільйони доларів в Нью-Йорку.

На минулих президентських виборах консервативні республіканці, які впевнено перемагали в Айові, поступово відходили на другий план при переміщенні президентських перегонів в інші штати. Однак в інтерв'ю CNN Круз заявив: «Я впевнений, наша загальнонаціональна кампанія і наша інфраструктура дозволять нам закріпити успіх».

Оскільки мені казали, що в Айові мені навряд чи доводиться розраховувати на успіх, я там провів дуже мало часу
Дональд Трамп

Трамп в свою чергу написав в Twitter: «Оскільки мені казали, що в Айові мені навряд чи доводиться розраховувати на успіх, я там провів дуже мало часу, набагато менше, ніж Круз і Рубіо. Упевнено зайняв друге місце. Величезна честь».

Тим часом демократ Сандерс в 5 ранку виступив перед численною натовпом своїх прихильників, прилетівши в Нью-Гемпшир з Айови. Він сказав, що після майже рівних результатів з Клінтон в Айові має намір «знову здивувати весь світ» наступного тижня на праймеріз у Нью-Гемпширі.

Дивіться також: Пентагон запропонував збільшити військові витрати задля протистояння агресії Росії

Ось як додаткові мільярди США можуть укріпити безпеку Європи. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG