Спеціальні потреби

Немає магічного альтернативного джерела фінансування - Держдеп США про майбутнє допомоги Україні


Будівля Капітолію США у Вашингтоні, США, 18 грудня 2023 р. REUTERS/Elizabeth Frantz
Будівля Капітолію США у Вашингтоні, США, 18 грудня 2023 р. REUTERS/Elizabeth Frantz

Адміністрація президента США повністю підтримує Україну, втім рішення про майбутнє допомоги Києву залежить від Конгресу. Про це на брифінгу у вівторок, 19 грудня, заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати слова президента України Володимира Зеленського щодо впевненості в американській підтримці.

Метью Міллер зазначив, що "може говорити лише про адміністрацію" президента США, яка "повністю готова підтримати додаткове фінансування для України":

"У нас залишився один пакет у межах президентських повноважень, який ми можемо надати Україні цього року, і тоді ми вичерпаємо наші можливості надавати додаткову безпекову допомогу".

Речник Держдепу наголосив, що питання про майбутнє допомоги для Києва потрібно адресувати Конгресу США. "Конгресу доведеться вирішити, чи збираються вони підтримувати Україну та надавати фінансування, необхідне для протистояння російському вторгненню, оскільки ми вступаємо в зиму, яка, як ми очікуємо, буде дуже важкою, або ж вони не планують це робити".

ми вступаємо в зиму, яка, як ми очікуємо, буде дуже важкою

Міллер додав, що у Держдепі США продовжують вірити, що законопроєкт, який передбачає фінансування для України, буде ухвалений в Конгресі переважною більшістю:

"І ми продовжуватимемо співпрацювати з Конгресом, щоб спробувати цього досягти... Ми чітко дали зрозуміти, що хочемо, аби додаткове фінансування для України, запропоноване в запиті президента, було ухвалене до кінця поточного року, це залишається нашою метою і нашим пріоритетом".

На запитання журналістів, чи розглядає адміністрація США альтернативні шляхи, якщо фінансування для України вичерпається, Міллер зазначив, що "немає жодного магічного джерела фінансування, яке ми могли б отримати, якщо Конгрес не ухвалить цей законопроєкт. Не так працює державне фінансування."

"Є джерела фінансування, які ми можемо використовувати. Ми використали ці джерела фінансування, ми їх майже вичерпали, і протягом наступних кількох тижнів ми повністю їх вичерпаємо, тому нам потрібно, щоб Конгрес діяв", - наголосив Міллер.

Під час підсумкової пресконференції у вівторок, 19 грудня, Зеленський заявив, що впевнений у підтримці США:

"Що стосується фінансової допомоги - працюємо дуже сильно. Я впевнений, що США нас не зрадять, і що те, про що ми домовилися, США виконають повністю... Ми очікуємо цю допомогу, вони знають деталі, на що це потрібно, як це вплине, вони знають, як впливає перенесення тих чи інших дат. Мені здається, я знайшов порозуміння з президентом Байденом та сенаторами, ми зустрічалися з обома партіями."

Як зазначили в американському Інституті вивчення війни (ISW), українські й російські сили використали значну частину своїх 122-мм та 152-мм артилерійських боєприпасів радянських часів, і брак цих снарядів змушує обидві країни шукати додаткові джерела їх постачання за кордоном.

Аналітики зазначають, що Росія нещодавно отримала велику партію таких боєприпасів з Північної Кореї, про що повідомляло раніше видання Bloomberg із посиланням на інформацію, яку південнокорейський законодавець отримав від розвідувальних служб країни. Натомість як додають аналітики Інституту вивчення війни, Україна дотепер отримувала відповідні снаряди у пакетах військової допомоги Заходу. Однак, затримки західної допомоги "вносять невизначеність до українських оперативних планів".

Дивіться також:

Брифінг. Після свят? Конгрес все ще домовляється про допомогу Україні
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:45 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG