Спеціальні потреби

НАТО розглядає можливість збивати ракети РФ біля кордонів альянсу, каже заступник глави МЗС Польщі


Польські військовослужбовці поблизу системи протиповітряної оборони Patriot під час тренувань з ракетних систем в аеропорту Варшави, 7 лютого 2023. REUTERS/Kacper Pempel
Польські військовослужбовці поблизу системи протиповітряної оборони Patriot під час тренувань з ракетних систем в аеропорту Варшави, 7 лютого 2023. REUTERS/Kacper Pempel

У НАТО розглядають можливість збивати російські ракети поблизу кордонів альянсу, повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна.

Говорячи про Росію, в інтерв'ю польському радіо Radio RMF24 він сказав, що "ми маємо справу з терористичною, організованою, добре оснащеною зброєю і сучасними технологіями державою". "Це був скоріше навмисний вчинок, РФ не хотіла нічого провокувати, вони знали, що якщо ракета посуне далі вглиб Польщі, її зіб'ють. Була б контратака. Планувалося перевірити міцність оборони та пильність польських збройних сил", - пояснив Шейна.

За його словами, розглядається питання про можливість збивання ракет, які летять у бік території Північноатлантичного альянсу. "В рамках НАТО аналізуються різні концепції, в тому числі: щоб такі ракети збивали, коли вони знаходяться дуже близько до кордону НАТО – але це мало б відбуватися за згодою української сторони та з урахуванням міжнародних наслідків – тоді НАТО ракети вражали б російські ракети за межами території" альянсу, – зазначив Шейна.

"Не може бути так, щоб агресор щоразу нав'язував нам якісь правила. Він має звикнути до того, що сторона НАТО, сторона демократичних країн, ЄС почнуть задавати певний тон, коли йдеться про вирішення конфлікту в Україні", - підкреслив польський посадовець.

Він додав: "Ми дуже серйозно сприймаємо погрози Путіна. Він показав, що здатен на все. Чого вона (Росія) досягла, окрім сотень тисяч поранених і загиблих з обох сторін, це те, що Швеція та Фінляндія приєдналися до НАТО. У нас ще один саміт НАТО в липні. Ми маємо консолідацію країн ЄС, реактивацію Веймарського трикутника".

Нагадаємо, 24 березня принаймні одна російська ракета перетнула кордон на 1000-2000 метрів вглиб Польщі і пролетіла у польському повітряному просторі впродовж понад пів хвилини. Польські військові заявили, що утрималися від збиття російської крилатої ракети тому, що не вважали її ознакою цілеспрямованого обстрілу Польщі.

Польські оглядачі припускають, що застосування бойових засобів протиповітряної оборони вимагало б закриття повітряного простору країни, що обмежувало б цивільний повітряний рух та іншу економічну активність в прикордонних регіонах. Також задіювання систем протиповітряної і протиракетної оборони ймовірно давало б можливість Росії та Білорусі виявляти розташування і функціонування польських систем ППО.

Окрім низки випадків з Польщею, внаслідок одного з яких восени 2022 року в Пшеводуві на південному сході Польщі загинули дві людини, були зафіксовані також порушення повітряного простору Румунії.

У лютому президент Джо Байден вкотре повторив безпекові гарантії США перед своїми союзниками в альянсі: "Поки я президент, Америка дотримується наших священних зобов'язань перед союзниками по НАТО, як вони неодноразово дотримувалися своїх зобов'язань перед нами. Путін і весь світ повинні знати: якщо ворог нападе на нас, наших союзників по НАТО, Сполучені Штати захищатимуть кожен дюйм території НАТО".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG