Спеціальні потреби

НАТО вивчить питання про постійне розміщення військ у Східній Європі


Головнокомандувач збройних сил НАТО генерал Філіп Брідлав
Головнокомандувач збройних сил НАТО генерал Філіп Брідлав
НАТО розгляне питання про розміщення своїх військ у Східній Європі на постійній основі у зв’язку з посиленням напруженості між Росією і Україною. Про це повідомив головнокомандувач збройних сил НАТО генерал Філіп Брідлав.

У даний час у Східній Європі, включаючи країни Балтії, Польщу і Румунію, розміщені війська НАТО, що працюють на основі короткострокової ротації, але ця практика повинна закінчитися до кінця цього року.

Відповідаючи на запитання, чи слід НАТО вивчити можливість постійного розміщення військових контингентів у Східній Європі, генерал ВПС США Брідлав заявив: «Думаю, нам доведеться розглянути це питання. Ми винесемо його на обговорення лідерів наших країн і подивимося, до чого це призведе».

Саміт лідерів НАТО пройде в Уельсі на початку вересня.

При підготовці до цього саміту військовим командирам НАТО, міністрам оборони і закордонних справ доведеться обговорити «важкі питання» про те, чи є присутність НАТО в Європі адекватною, повідомив Брідлав на прес-конференції в Оттаві.

«Нам потрібно оцінити нашу здатність до реагування, боєготовність, розміщення наших сил, щоб ми могли працювати в цій новій парадигмі, яку нам продемонстрували в Криму, а тепер і в біля східних кордонів України», – сказав він.

Брідлав, який у понеділок заявив, що не вважає ймовірним введення російських військ до Східної України, вказав на кроки, які НАТО зробило до справжнього моменту для підтримки східноєвропейських членів альянсу.

«Ми вживаємо заходів, які дуже легко визначити як оборонні за своєю природою. Вони спрямовані на те, щоб заспокоїти членів альянсу, а не на провокування Росії, і ми говоримо про це на кожному рівні», – сказав він.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG