Спеціальні потреби

Марсохід «Curiosity» наблизив НАСА до висадки людини на Марс


Експерти НАСА повідомили про успішну посадку на Марс найбільш досконалого марсохода – Curiosity («Допитливість»).

Місія, яка розпочалася 8 місяців тому і коштувала американському бюджету два з половиною мільярда доларів, досягнула своєї кульмінації в ніч з неділі на понеділок.

«Багато людей працювало над тим, щоб ми успішно сіли на Марс. Моя свідомість впевнена в успіху, але емоційно я страшенно переляканий», - заявив у суботу керівник групи марсіанської наукової лабораторії Адам Стельзнер . Проте все пішло згідно з планом, і сьогодні НАСА святкує успішне приземлення дослідницького космічного апарата.

Американське космічне агентство розробило складну систему приземлення марсохода. Спочатку, капсулу з апаратом сповільнив парашут, потім у дію вступив так званий космічний кран – платформа, яка зависла над поверхнею планети за допомогою двигунів. Звідти майже однотонну лабораторію спустили на кабелях вниз. Процес посадки на Марс тривав 7 хвилин і відбувся без втручання людини.

За декілька хвилин після посадки Curiosity вже почав передавати фотографії з Червоної планети.

Протягом наступних двох років марсохід братиме проби ґрунту. Мета дослідження – з’ясувати, чи будь-коли на планеті існували умови для підтримання життя мікроскопічних організмів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG