Спеціальні потреби

Могутня Міссісіпі переживає важкі часи


Міссісіпі стрімко міліє
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Direct link

Міссісіпі стрімко міліє

Рік що минає, залишиться в історії США, як один з найспекотніших. У липні 2012-го спека побила усі попередні рекорди.

Окрім втрати врожаю, спека завдала шкоди провідній річковій артерії країни, могутній Міссісіпі. Рівень води впав настільки, що поставив під загрозу доставку мільйонів тонн вантажу - від кукурудзи до вугілля.

Хоча літо давно минуло, Міссісіпі продовжує втрачати воду, що непокоїть експертів, адже економіка величезного регіону покладається на цей транспортний канал. Навігаційних шлях постійно звужується, і працівникам Служби берегової охорони стає все складніше контролювати рух вантажних суден.

Членам екіпажу на борту катера берегової охорони «Ґасконейд» не легко підтримувати транспортний рух на річці Міссісіпі.

Рівень води постійно падає… зелені і червоні буйки… призначені для позначення мілин – розділяють безпечні для судноплавства зони, і місця де човнам загрожує небезпека. Розповідає представник Служби Раян Крістенсен:

«Як тільки все стає вужчим, стає менше місця для навігації, і такі речі як вітер і низький рівень води роблять процес ще складнішим».

Настільки складнішим, що деякі баржі застрягають на скелях чи пісках, якщо раптово виходять за межі 100-метрової безпечної зони у цьому каналі, глибина якого майже 3 метри.

Завдання берегової охорони не допустити, щоб транспорт сів на мілину. Ця робота складна через те, що річка Міссісіпі міліє, - зізнається Раян Крістенсен:

«Мені здається, це досить важко. Було чимало місць, де два човни могли розминутися, а тепер це односторонній рух, і тільки один човен може пройти».

Баржі, які курсують вздовж Міссісіпі щорічно перевозять вантаж, вартістю у 100 мільярдів доларів. Раян каже, що будь-які перебої негайно позначаються на американській економіці:

«Ми перевозимо нафту, безводний аміак, вугілля, зерно, сільськогосподарські продукти. Якщо ти фермер у штаті Айова, то твої соєві боби і кукурудза потрапляють на ринок через цю річку, так що це критичний водний шлях».

Цей критично важливий водний шлях є головним джерелом заробітку для власника компанії-перевізника Марті Гетела.

«Ми перевозимо близько 700 мільйонів тонн товару внутрішніми водними шляхами. У нашому розпорядженні 3 тисячі 250 барж».

Частина річки за спиною Марті, зазвичай, є вищою. Але не цього року. Марті припускає, що рівень впаде ще значніше, якщо у річку не надійде більше води:

«Майже 60 відсотків води, яку ви бачите, надходить з річки Міссурі, то ж не дивно, що коли берегова охорона перекриває потік, рівень води у Сент-Луїсі буде падати».
«Ми перевозимо близько 700 мільйонів тонн товару внутрішніми водними шляхами. У нашому розпорядженні 3 тисячі 250 барж».
Раян Крістенсен
Однак збільшення надходження води у Міссісіпі є складним політичним і екологічним питанням. Випускаючи більше води у верхній течії можна швидко вирішити деякі проблеми у нижній течії річки. Однак це вплине на рівень води у всій водній системі, і зокрема, якщо не буде опадів у наступні тижні. Альтернатива, як каже Марті, є так само невтішною:

«Це зупинить судноплавство між Сент-Луїсом і Кайро, якщо нічого не зробиться для збільшення запасу води. Єдина можливість це зробити, це отримати додаткову воду з річку Міссурі».

Тим часом берегова охорона щодня веде баржі, вказуючи куди прямувати вздовж колись могутньої річки.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG