Спеціальні потреби

Медіа у нашу добу – лише носій інформації?


Світ переповнений війнами, конфліктами, тероризмом. Сьогодні екстремістським силам легше, ніж будь-коли раніше, поширювати свою ідеологію – головно за посередництвом Інтернету. Нещодавно відбувся семінар, в ході якого експерти і журналісти обговорювали питання, чи роль мас-медіа зводиться тільки до доведення інформації – чи її можна поширити для стимулювання миру.

Війни в Афганістані та Іраку, тертя між Північною та Південною Кореєю, конфлікти в Південній Азії, Африці, Європі, на Близькому Сході, не говорячи вже про обрання аль-Кайдою об’єктом своїх нападів США, – все це заповнює ефір. Не меншої напруги все це викликає в кібер-просторі.

Сьогодні створити послання і поширити його по всьому світу вимагає лише натиснення клавіші. Поширення ненависницьких ідей в Інтернеті підштовхнуло ряд американських організацій провести семінар за участю експертів і журналістів.

Учасники семінару зосереджувались на питанні, чи медіа слід посилювати мирні нахили, щоби протиставитись хвилям ненависті.

Марвін Кальб, колишній телекореспондент, який тепер працює в Інституті миру, вважає, що це виходить за межі журналістики.

«Я вважаю, що це буде надзвичайно важко або й неможливо, тому що, на мою думку, не в цьому полягає завдання журналістики».

Френк Сесно – голова факультету журналістики Джорджтаунського університету, висловився ще прямолінійніше:

«Я не вважаю, що завданням журналістів є стимулювати мир. Завданням журналістів є стимулювати усі ідеї – зручні і не дуже, з яких складається конкретна подія».

З точки зору Френка Сесно, журналісти передусім повинні бути неупередженими:

«Журналістика повинна висвітлювати непізнане – інтелектуально, емоційно, географічно, ідеологічно. Часами це незручно і незвично. Але я переконаний, що саме в цьому і є наше завдання», – каже Сесно.

Втім Ден Фрумкін – чільний кореспондент Інтернет-газети «Гаффінґтон пост» – вважає, що журналісти можуть вибирати матеріали, що стимулюють мир:

«Не випадково більшість воєн починалась після кампанії демонізації опонентів. А висвітлення людських рис сприяє миру. Вважаю, що деяка журналістика, як також і певні аспекти Інтернету – включно з соціальними мережами, добре справляються з цим».

В загальному, сьогоднішні мас-медіа були порівняні з джунглями – де є і багато отрути, і безліч корисностей. Учасники семінару також погодились, що журналістика не повинна бути суб’єктивною, і слід чітко відрізняти інформування про новини від інших різновидів – як, наприклад, документалістики. Головним є доводити правдиву інформацію і давати аудиторії можливість самій робити висновки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG