Спеціальні потреби

Curiosity знайшов на Марсі сліди життя


На Марсі було життя - НАСА
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

На Марсі було життя - НАСА

У дослідженнях Марса прорив - науковці кажуть, що життя на Червоній планеті таки існувало. Про це говорять результати останніх аналізів, які були проведені на борту марсохода Curiosity, що перебуває на Марсі від серпня минулого року.

Науковці НАСА кажуть, що отримали нові докази того, що колись на Марсі могло існувати життя. Марсохід Curiosity просвердлив лунку у кам’яній плиті кратера Ґейла. Зразки твердої породи були відразу проаналізовані в лабораторії на борту марсохода. Науковці кажуть, що зібрана порода містить деякі ключові хімічні елементи, необхідні для існування життя, у тому числі кисень, водень та вуглець.

Керівник програми дослідження Марса Майкл Мейєр оприлюднив результати аналізів у штаб-квартирі НАСА:

«Ми маємо докази наявності всіх необхідних елементів та мінералів, що говорить про існування майже нейтрального середовища з трохи соленою водою – все необхідне для існування життя, цілком сприятливе середовище живих організмів».
На мою думку ми знайшли докази наявності на Марсі середовища, яке сприяло життю. Цю воду напевно можна було б навіть пити.
Джон Ґротзінґер, науковець

Дослідники також кажуть, що на Марсі було кілька періодів існування води. Адже у зразках породи плити, каже науковець Джон Ґротзінґер, були знайдені залишки глини, що достеменно говорить про існування води:

«На мою думку ми знайшли докази наявності на Марсі середовища, яке сприяло життю. Цю воду напевно можна було б навіть пити».

Зараз свої дослідження марсохід проводить у кратері Ґейла радіусом у сто п’ятдесят кілометрів, а згодом він направиться до своєї кінцевої цілі – гірської верхівки Маунт-Шарп.

Марсохід Curiosity приземлився на поверхні Марса у серпні минулого року з дворічною місією дослідження Червоної планети, яка коштуватиме два з половиною мільярда доларів. Щоправда у рамки програми не входить пошук мікроорганізмів, які можуть жити на поверхні Марса сьогодні чи залишків вимерлих організмів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG