Спеціальні потреби

«Глобальний закон Магнітського» схвалений комітетом Палати представників


Закон, який прирівняли до "ляпасу Росії" отримав підтримку у Конгресі США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Закон, який прирівняли до "ляпасу Росії" отримав підтримку у Конгресі США. Відео

Комітет Палати представників США схвалив законопроект, що передбачає санкції проти порушників прав людини в усьому світі за зразком «Закону Магнітського», під дію якого потрапляють росіяни, визнані порушниками прав людини.

Комітет Палати представників з міжнародних справ схвалив «Глобальний закон Магнітського про підзвітність в області прав людини» на слуханнях в середу.

Законопроект названий іменем Сергія Магнітського – юриста-викривача, який звинуватив російських чиновників у масштабному податковому шахрайстві, який помер у московській в’язниці в листопаді 2009 року.

Документ відтворює «Закон Магнітського», підписаний президентом Бараком Обамою в 2012 році, і передбачає санкції проти росіян, визнаних порушниками прав людини. Санкції включають заборону на видачу віз і заморожування активів.

Глобальний законопроект застосовує ті ж принципи у всьому світі і в якійсь мірі розширює охоплення початкового законопроекту. Він карає осіб, причетних до «масових порушень міжнародно визнаних прав людини» з метою змусити замовкнути людей, «які намагаються оприлюднити незаконні дії урядовців».

Крім того, санкції будуть застосовуватися до урядовців, відповідальних або причетних до «значних проявів корупції».

Однак пропозиція назвати законопроект на честь Магнітського викликала гарячі суперечки в комітеті.

Республіканський конгресмен Дейна Рорабакер заявив, що ім’я Магнітського в назві документа спровокує Москву без необхідності.

«Включаючи ім’я Магнітського в назву закону, ми даємо Росії абсолютно непотрібний ляпас і вводимо людей в оману щодо реальної мети даного законопроекту», – сказав Рорабакер, який виступає за зміцнення російсько-американського співробітництва, особливо в сфері боротьби з тероризмом.

«Мета цього законопроекту – не просто атакувати Росію. У нас уже є такий закон, який безпосередньо пов’язаний з Магнітським», – додав він.

Але кілька членів комітету різко заперечили Рорабакеру.

«Ми повинні включити це ім’я в законопроект. Ми повинні чітко дати зрозуміти Володимиру Путіну і його друзям в Росії, що існують міжнародні стандарти, яких ми дотримуватимемося, і наполягати, щоб і вони дотримувалися», – заявив конгресмен-демократ Джеррі Коннолі.

Тепер законопроект буде направлений на розгляд всієї Палати представників. Сенат прийняв свою версію законопроекту в грудні.

Дивіться також: США мають бути опорою України - конгресмен-республіканець

США мають бути опорою України - конгресмен-республіканець. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG