Спеціальні потреби

Для обслуговування Запорізької АЕС не вистачає персоналу – МАГАТЕ


Російський військовослужбовець стоїть на блокпосту біля Запорізької АЕС перед прибуттям експертної місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). ЗАЕС є поруч з Енергодаром у Запорізькій області на підконтрольній Росії території, 15 червня 2023. REUTERS
Російський військовослужбовець стоїть на блокпосту біля Запорізької АЕС перед прибуттям експертної місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). ЗАЕС є поруч з Енергодаром у Запорізькій області на підконтрольній Росії території, 15 червня 2023. REUTERS

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що його експертів повідомили про значне скорочення штату технічного обслуговування Запорізькій атомній електростанції, яка перебуває під контролем російських окупаційних сил.

Згідно з повідомленням пресслужби МАГАТЕ, наразі на станції працює приблизно третина персоналу, порівняно з тою кількістю, що була до початку війни.

За заявою МАГАТЕ, це "викликає додаткові занепокоєння щодо здатності об’єкта належним чином підтримувати системи, конструкції та компоненти, важливі для ядерної безпеки та безпеки на станції".

"ЗАЕС повідомила, що було набрано нових співробітників, але їм знадобиться час, щоб пройти навчання та отримати необхідний досвід для роботи на майданчику, хоча вони додали, що підрядники з технічного обслуговування "Росенергоатому" можуть приїхати за короткий термін, щоб допомогти з технічним обслуговуванням", – мовиться у повідомленні.

Тим часом керівник голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков заявив, що чисельність українських фахівців на ЗАЕС скоротилася з 5 тисяч осіб до 1 тисячі, а на станцію завозять персонал із російських та білоруської атомних електростанцій, який не має відповідної кваліфікації.

Коріков також повідомив, що росіяни вирішують, яку саме інформацію передавати МАГАТЕ й куди допускати інспекторів. "Тобто, російські терористи значним чином впливають на роботу місії МАГАТЕ", - сказав він на брифінгу у Києві, повідомляє агентство Укрінформ.

Він додав, що "попри позитивні зрушення, нам з МАГАТЕ не вдалося забезпечити безпеку на Запорізькій АЕС".

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі у своїй заяві висловив впевненість, що зусилля МАГАТЕ та присутність місії міжнародних експертів на Запорізькій атомній електростанції допомогла запобігти ядерній аварії.

"Як я вже говорив рік тому, постійна присутність МАГАТЕ на ЗАЕС має велике значення. Немає сумніву, що ця присутність змінила ситуацію", – сказав генеральний директор Гроссі, згідно з повідомленням пресслужби МАГАТЕ, яке опублікували в річницю початку роботи місії МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції.

За словами Ґроссі, під час попередньої ротації 3 серпня 2023 року експерти МАГАТЕ отримали доступ до дахів реакторів 3 і 4 блоків, що дозволило їм переконатися, що ні там, ні на дахах турбінних залів не встановлено мін і вибухових речовин. Він додав, що команда експертів очікувала подібного доступу до дахів решти чотирьох блоків під час поточної ротації, однак цього разу такого доступу їм не надали.

На думку Ґроссі, "присутність команди ISAMZ [місії міжнародних експертів - ред.] на найбільшій атомній електростанції Європи на передовій війни була важливою частиною діяльності МАГАТЕ щодо моніторингу ситуації та допомоги Україні".

Місію МАГАТЕ було засновано рік тому під час візиту Ґроссі на ЗАЕС у надії, що постійна присутність експертів МАГАТЕ на ЗАЕС зможе зменшити ймовірність ядерної аварії. Остання ротація відбулася напередодні річниці місії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG