Спеціальні потреби

Розмови з росіянами щодо ЗАЕС не дають ефекту, потрібні негайні санкції - міністр енергетики України


Найбільша в Європі атомна електростанція, ЗАЕС, перебуває під окупацією росіян з березня 2022
Найбільша в Європі атомна електростанція, ЗАЕС, перебуває під окупацією росіян з березня 2022

Негайні санкції Заходу проти російської атомної галузі можуть спонукати росіян до перемовин щодо деокупації Запорізької АЕС, вважає міністр енергетики України Герман Галущенко.

Всі інші варіанти, як домогтись виведення сил РФ з найбільшої в Європі атомної електростанції вже вичерпано, сказав посадовець в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки.

Жодні розмови з росіянами щодо ЗАЕС не дають ефекту. Найочевидніша відповідь - якнайшвидше запроваджувати санкції
Геман Галущенко

"Абсолютно очевидно вже сьогодні, що жодні розмови з росіянами не дають ефекту з точки зору того, що вони мають залишити Запорізьку станцію. І ми бачимо, що всі можливі опції, які були використані, не дають результату. І сьогодні, напевно, найочевидніша відповідь - це якнайшвидше запроваджувати санкції проти російської атомної енергетики для того, щоб спонукати їх до початку перемовин про їхній вихід із Запорізької атомної станції", - сказав міністр відповідаючи на питання про те, що може зробити міжнародна спільнота, щоб забезпечити захист ЗАЕС.

Нема місця в цивілізованому світі на цивілізованих ринках державі, яка знищила все до чого дійшов світ в розвитку мирного атому
Герман Галущенко

Коментуючи роль МАГАТЕ, яка має спостережну місію на станції, Галущенко відзначив: "Ми би хотіли більшого ефекту від самої організації".

Посадовець, однак, визнав, що МАГАТЕ діє в межах власного статуту, що визначає технічний характер її місії, а присутність експертів на станції та фіксація ними порушень дозволяє виносити ці питання на вищий рівень.

"Коли технічна місія бачить порушення - і це є, до речі, у звіті МАГАТЕ за наслідками їхнього першого візиту на Запорізьку атомну станцію, - всіх семи основних стовпів ядерної безпеки то, безумовно, це питання можна виносити на вищий рівень і щоб воно постійно обговорювалось", - вказує посадовець.

Галущенко наголосив на необхідності якнайшвидше ввести санкції проти російської атомної енергетики: "Санкції - це відповідь".

Він додав: "Немає місця в цивілізованому світі, на цивілізованих ринках державі, яка знищила все, до чого дійшов світ у розвитку мирного атому".

Проти низки дочірніх організацій в системі російського "Росатому", а також їхніх посадовців, діють санкції США та Великої Британії. Видання повідомляли про обговорення в ЄС щодо можливого запровадження санкцій проти російської атомної енергетики. Серед питань, які стримують Захід від більш активних дій, оглядачі називають вплив Росії як великого постачальника ядерного пального.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

XS
SM
MD
LG