Спеціальні потреби

Галущенко: спільний проект України та США вже у 2024 може зруйнувати монополію росіян на ядерне паливо для реакторів радянського зразка


Лише Рівненська АЕС має реактори ВВЕР-440 в Україні, де росіяни мають монополію на поставки пального. Архівне фото: Рівненська АЕС. Енергоатом
Лише Рівненська АЕС має реактори ВВЕР-440 в Україні, де росіяни мають монополію на поставки пального. Архівне фото: Рівненська АЕС. Енергоатом

Спільне українсько-американське виробництво ядерного палива для реакторів типу ВВЕР може вийти на промислові масштаби вже наступного року, що дозволить позбутись монополії росіян на постачання палива для таких реакторів. Такими очікуваннями поділився міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки.

З 15 енергоблоків, розміщених на чотирьох українських АЕС, два блоки - старого радянського зразка ВВЕР-440. Якщо до інших блоків Україна має змогу закупати пальне у американської Westinghouse, пальне для ВВЕР-440 монопольно виробляє Росія.

Новий проєкт, який Україна втілює з американською компанією Westinghouse, "знищить монополію Росії в цьому сегменті", - каже міністр і додає: "Я дуже очікую, що наступного року ми зможемо вийти на промислове виробництво".

До повномасштабного вторгнення Україна вже зменшила залежність від Росії в постачаннях ядерного пального й отримувала пальне для семи з п'ятнадцяти енергоблоків від американської Westinghouse.

"Це дало нам можливість одразу після великої агресії припинити всі відносини з росіянами у сфері постачання пального", - каже міністр.

Гаущенко закликав міжнародну спільноту якомога швидше запровадити санкції проти російської атомної енергетики, щоб зменшити вплив Росії на ринок ядерного палива у світі, адже Росія залишається потужним світовим постачальником.

Westinghouse координує зусилля 12 європейських компаній і, за підтримки ЄС, впроваджує проєкт, покликаний зменшити залежність країн ЄС та України від російського ядерного пального, йдеться на сайті компанії.

В ЄС та Україні діє 30 реакторів радянського зразка ВВЕР-440 та ВВЕР-1000, повідомляє компанія.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

XS
SM
MD
LG