Спеціальні потреби

Лідер республіканців у Сенаті закликав адміністрацію надати Україні більше ракет великої дальності та протикорабельні ракети


Президент України Володимир Зеленський фотографується з лідером меншості в Сенаті США Мітчем Макконнеллом та іншими сенаторами-республіканцями, які відвідали Київ 14 травня 2022 року. Прес-служба Президента України/Роздатковий матеріал через REUTERS
Президент України Володимир Зеленський фотографується з лідером меншості в Сенаті США Мітчем Макконнеллом та іншими сенаторами-республіканцями, які відвідали Київ 14 травня 2022 року. Прес-служба Президента України/Роздатковий матеріал через REUTERS

Під час виступу у Сенаті у вівторок, 7 червня, лідер Республіканської меншості республіканець Мітч Макконнелл заявив, що США повинні надсилати більш потужну зброю в Україну.

"Оскільки Росія посилає бойову міць на фронт, українським солдатам потрібно більше зброї. Їм потрібна більш потужна зброя. І їм потрібна зброя більшої дальності, щоб безпечно протистояти наступальним силам Росії", - сказав він, відповідно до прес-релізу, розміщеного на офіційному сайті сенатора.

Він закликав адміністрацію Байдена пояснити, чи продовжить вона надавати Україні ракети більшої дальності та чи надасть протикорабельні ракети, "щоб Україна могла націлюватись на російські загрози українським чорноморським портам".

За його словами, Путін використовує глобальний дефіцит продовольства і США можуть допомоги Україні щось з цим зробити.

Макконнел наголосив, що не варто боятися роздратувати чи принизити Путіна та ті, "хто стурбований ескалацією, мають думають, що Путін зробить з їхніми (українськими – ред.) містами, якщо його не зупинить Україна".

Лідер республіканців розкритикував деякі багаті західні країни за затягування надання «зеленого світла» для постачання озброєння третіх країн в Україну та недостатню військову, економічну та гуманітарну допомогу, особливо порівняно із кількома країнами Східної Європи.

Допомога Україні, наголосив він, є інвестицією в національну безпеку США та партнерів.

"Якщо дозволити живій демократії, що звернена до Заходу, потрапити під контроль Росії, це підвищить ціну наших власних операцій безпеки на континенті. Це поставило б найближчих союзників і торгових партнерів Америки на один кордон ближче до автократичного хулігана. І за півсвіту, це скаже іншим хуліганам, як-от Комуністичній партії Китаю, що беззаконне завоювання їхніх сусідів не просто можливе. Це дозволено", - наголосив він.

"Якщо Америка та наші союзники не захочуть зробити все можливе, щоб допомогти Україні перемогти, поки не стало надто пізно, незабаром ми зіткнемося з дорогими та масштабними наслідками," – сказав Макконнелл.

В американському Сенаті існує двопартійна підтримка України. Як раніше писав Голос Америки, 19 травня, 86 голосами "за" і 11 "проти" було підтримано законопроект, що передбачає виділення додаткової допомоги для України обсягом 40 млрд дол.

"Допомога 40 млрд дол Україні для того, щоб перемогти Росію - одне із найрозумніших, найекономічніших наших рішень", - заявив тоді сенатор-республіканець Мітт Ромні.

40 млрд дол дозволять надати "більше артилерії, протитанкової зброї та іншого обладнання, а також економічну та гуманітарну допомогу Україні", - вказав сенатор-демократ Боб Менендес.

"Важливо підтримати народ України в ході російського непровокованого, варварського вторгнення", - написав у Twitter сенатор-демократ Джефф Мерклі, який також голосував за законопроект.

Усі 11 голосів "проти" були від представників Республіканської партії, серед яких - сенатор Ренд Пол, який раніше вимагав створення нової посади інспектора для відслідковування коштів наданих за програмою, що дещо сповільнило процес ухвалення законопроекту про допомогу України в Сенаті.

У рамках цього закону до України надходить перший транш оборонної допомоги вартістю 700 млн дол.

Як раніше писав Голос Америки, цей транш містить 4 високомобільні реактивні системи залпового вогню HIMARS, боєприпаси до них, більше 1400 протиповітряних систем "Стінгер", більше 6500 протитанкових систем "Джавелін", більше 20 000 інших систем проти броньованої техніки, більше 700 дронів Switchblade, 121 дрон Phoenix, 108 гаубиць 155-мм та боєприпаси, 90 тактичних бойових машин для перевезення гаубиць, 15 тактичних машин порятунку, 20 гелікоптерів Мі-17, сотні броньованих колісних високомобільних машин, 200 броньованих машин піхоти М113, більше 7000 рушниць і боєприпаси до них, 75 000 наборів захисту та шоломи, системи лазерного наведення ракет, БПЛА Puma, безпілотні човни для захисту узбережжя, радари, вибухівка, системи зв'язку та прилади нічного бачення, захисне обладнання та екіпірування, медичні поставки та системи глушіння сигналів, тощо.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG