Спеціальні потреби

Сакварелідзе про заяви Луценка: В Україні лишилося мало осіб, яких американці хотіли би підтримати


"Американці будуть підтримувати будь-яке ім'я, яке пов'язане з реформами, і будь-якого чиновника, державного діяча, який буде цим займатись", - сказав Сакварелідзе

США в Україні підтримують не конкретні особистості, а будь-кого, хто пов'язаний з рефорами і займається ними. Так колишній заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе охарактеризував заяви генерального прокурора України Юрія Луценка, озвучені в інтерв'ю для американського видання The Hill.

Як раніше повідомляв "Голос Америки", в інтерв'ю The Hill, Луценко, серед іншого, звернув увагу на те, що певні особи в Україні, буцімто мали заступництво з боку посла США Марі Йованович. Луценко заявив, що Йованович на певному етапі "озвучила" йому перелік осіб, щодо яких було би неправильно здійснювати кримінальне переслідування.

У тому ж коментарі Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура розслідує, чи навмисне Національне антикорупційне бюро України під час президентської кампанії у США оприлюднило матеріали слідства, які стосувались Пола Манафорта.

"Американці ніколи не підтримували особисто мене або когось іншого. Американці мають чітке розуміння щодо того, що може посилити Україну, бо нині Америка є стратегічним, військовим та фінансовим партнером України номер один", - заявив Сакварелідзе у коментарі "Голосу Америки".

Раніше Юрій Луценко заявляв, коментуючи скандал навколо "Укроборонпрому", що представники західних посольств в Україні та активісти підтримують монополію НАБУ на розслідування корупції.

Натомість на думку Сакварелідзе, який коментував для "Голосу Америки" виключно заяви Луценка виданню The Hill, США "чітко розуміють, що може посилити Україну, що необхідно зробити у державі, як провести реформи, щоб Україна була здатна втриматись, посилитись та дати відсіч агресії і розвиватись далі".

"Американці будуть підтримувати будь-яке ім'я, яке пов'язане з реформами, і будь-якого чиновника, державного діяча, який буде цим займатись", - сказав Сакварелідзе.

"На жаль, таких осіб, яких американці хотіли би підтримати, лишилося дуже мало", - також відзначив екс-чиновник.

Державний департамент США назвав заяви Луценка "неправдивими", а президент України Петро Порошенко заявив про підтримку посла США в Україні.

На твердження Луценка щодо перевірки втручання НАБУ у вибори у США звернув увагу президент США Дональд Трамп. У США найближчим часом очікується пубілкація звіту спеціального прокурора США Мюллера щодо результатів його тривалого розслідування російського втручання у вибори у США. Низка коментаторів у США висловили думку, що повідомлення з України про розслідування щодо НАБУ можуть відвернути частину уваги від доповіді Мюллера.

Попри те, що слідство Мюллера обернулося офіційними звинуваченнями та судовими вироками щодо низки наближених до Трамп осіб, включно із екс-головою його виборчої кампанії Полом Манафортом, вироки жодного разу не згадували змову з Росією, а прокурори досі не звинуватили жодного американця у змові із Росією у ході виборчої кампанії у США. Критки Мюллера звертають на це увагу, як на буцімто свідчення того, що слідство щодо втручання Росії вибіркового переслідувало прихильників Трампа.

Президент США називає слідство Мюллера "полюванням на відьом". Він також заявив, що визнає чесною лише таку доповідь про результати слідства, яка заявить про невинуватість самого Трампа. При цьому президент США виступає за надання громадськості доступу до доповіді слідства Мюллера щодо результатів розслідування втручання Росії у США.

Дивіться також: Cкільки платили Голлівудські зірки, аби влаштувати своїх дітей у престижні університети

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG