Спеціальні потреби

Генпрокуратура України просить для екс-міністра позбавлення волі


Генпрокуратура України просить для екс-міністра позбавлення волі
Генпрокуратура України просить для екс-міністра позбавлення волі

Генеральна прокуратура вимагає засудити екс-міністра Юрія Луценка до чотирьох з половиною років позбавлення волі та конфіскації всього майна. Про це державні обвинувачувачі заявили в ході судового процесу, який розглядає справу про можливі зловживання колишнім урядовцем під час прийому на роботу водія Леоніда Приступлюка та надання йому житла. Якщо суд погодиться із пропозицією Генпрокуратури, Луценку також можуть заборонити протягом трьох років займати адміністративні посади.

В ході дебатів між сторонами, прокурори назвали доведеною показами свідків вину екс-міністра та його водія. Водночас в ГПУ вказують на наявність пом'якшуючих обставин у справі, зокрема позитивної характеристики Луценка, утримання ним неповнолітньої дитини, відсутність судимостей та наявність державних нагород. Однак їх визнали недостатніми щоб призначити екс-міністру покарання, яке не передбачає позбавлення волі.

Захисники Юрія Луценка розцінили заяви звинувачення як свідчення відсутності доказів його провини. ГПУ просить суд призначити покарання нижче за мінімальне, яке передбачене за такий злочин, звернув увагу адвокат Олексій Баганець: “Прохання прокурорів до суду застосувати до Юрія Віталійовича Луценка вимоги ст. 69 КПК України про призначення покарання нижче нижчого від того, що передбачено Кримінальним кодексом України за ст. 191 ч.5, це, я вважаю, і це моя особиста думка, визнання того, що дійсно обвинувачення йому пред'явлено не досить переконливе. Мені, як колишньому працівнику прокуратури, соромно за моїх колишніх колег, що вони сьогодні в своєму виступі фактично просили суд притягти завідомо невинну людину до кримінальної відповідальності”, - сказав адвокат.

Виступаючи у суді, захисники Луценка також закинули слідчим тиск на свідків під час досудового слідства та вибірковість в отриманні доказів. Як приклад навели звільнення з МВС людини, яка відмовилася давати свідчення проти колишнього очільника МВС. Адвокати також звертають увагу, що жоден із 86 допитаних у суді свідків не підтвердив провини Луценка, а також спростовують заяви ГПУ про доведену вину екс-міністра в протоколах допитів. Через це захист попросив винести підсудному виправдовувальний вирок. Суд оголосив перерву до 15 лютого.

Напередодні захист Юрія Луценка зробив черговий крок до початку розгляду судової суперечки свого підзахисного із українськими правоохоронними структурами у Сполучених Штатах. Соратники екс-міністра через посольство США в Україні передали підтвердження про передачу очільникам Генеральної прокуратури копій позову. Мовляв, до суду направили зняте на відео вручення Генпрокурору Віктору Пшонці, його першому заступнику Ренату Кузьміну та іншим співробітникам відомства документів із американського суду. Як повідомляють у Народній самообороні справу за позовом екс-міністра розглядатимуть в Окружному суді округу Колумбія.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG