Спеціальні потреби

Валерія Лутковська: «Скарг від Тимошенко немає»


Уповноважена Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що скарг від ув’язненої екс-прем’єрки Юлії Тимошенко не отримувала. Втім, омбудсмен пообіцяла, що відвідає Тимошенко тоді, коли дозволять лікарі.

«Наразі людина знаходиться у лікарні, німецькі лікарі в будь-якому разі зараз просять обмежити кількість людей, які приходять до неї у лікарню. У мене на сьогоднішній день немає жодної скарги відносно умов утримання пані Тимошенко», – заявила Валерія Лутковська. Також вона пообіцяла, як тільки отримає дозвіл лікарів, відвідати Юлію Тимошенко. Як повідомлялося раніше, екс-прем’єр проходить лікування у лікарні «Укрзалізниці» у Харкові під спостереженням лікарів із берлінської клініки «Шаріте».

Щодо іншого в’язня, екс-міністра Юрія Луценка, то й тут Валерія Лутковська безсила. Уповноважена Верховної ради з прав людини зазначила, що поки рішення Європейського суду щодо Юрія Луценка не вступило в силу, підстав для втручання в ситуацію поки немає. Але Валерія Лутковська вже використала це рішення при поданні до Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності одного із суддів, який, за її словами, «практично повторив ті ж обставини, правда, що іншої людини».

У четвер український омбудсмен підбила підсумки перших 100 днів своєї роботи. Вона розказала, як збирається запобігати катуванням у міліції. Зокрема, за допомогою створення національного превентивного механізму.

«Найдієвішим методом є створення національного превентивного механізму, тому що очікування кожен день візиту, запланованого чи незапланованого, у певному органі внутрішніх справ є однією з найкращих превенцій порушень прав людини у частині побиття», – розповіла Лутковська. Вона навела приклад, як разом із своїм помічником без попередження відвідала Оболонське районне управління ГУ МВС України у Києві. Тоді ж разом вони виявили цілу низку порушень. За словами омбудсмена, працівники органів внутрішніх справ повинні зрозуміти, що такі візити можуть бути раптовими, і це застерігатиме їх від катувань.
Як повідомлялося раніше, екс-прем’єр проходить лікування у лікарні «Укрзалізниці» у Харкові під спостереженням лікарів із берлінської клініки «Шаріте».

Також представники Валерії Лутковської готуються моніторити виборчу кампанію з метою недопущення порушення виборчих прав громадян. Голова громадського комітету з питань активного виборчого права громадян при омбудсмені Олексій Гончарук повідомив, що для цього будуть задіяні «абсолютно усі громадські організації, які здійснюють моніторинг виборів. Зокрема, представники Комітету виборців України, руху «Чесно», альянсу «Майдан», організації «Опора» та інші». Комітет Олексія Гончарука планує створити ще й експертну раду із авторитетних юристів, які будуть оцінювати можливі порушення на виборах.
XS
SM
MD
LG