Спеціальні потреби

У китайській лікарні помер правозахисник і лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо


Мешканці Гонконгу вшановують пам’ять померлого китайського інакодумця Лю Сяобо
Мешканці Гонконгу вшановують пам’ять померлого китайського інакодумця Лю Сяобо

Державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав у четвер Китай звільнити з-під домашнього арешту вдову інакодумця Лю Сяобо:

«Я закликаю китайський уряд звільнити вдову Лю Сяобо з-під домашнього арешту і дозволити їй виїхати з Китаю відповідно до її бажання», сказав він у заяві через кілька годин після смерті Лю Сяобо.

«У своїй боротьбі за свободу, рівність і конституційне правління в Китаї Лю Сяобо був втіленням людського духу, за що йому присуджено Нобелівську премію. Його смерть лише підтверджує правильність рішення Нобелівського комітету», додав Тіллерсон.

Лю Сяобо, який вісім років провів у в’зяниці за правозахисну діяльність, помер у лікарні в місті Шеньян, куди його переведено з в’язничної камери, коли в нього була вже остання стадія раку. Судове бюро в Шеньяні заявило, що причиною смерті була відмова кількох органів.

Лю був китайським літературним критиком, який став інакодумцем і захисником демократії. Йому був 61 рік, і він помер у четвер після змагання з раком печінки.

Він був першим позбавленим волі лауреатом Нобелівської премії, з часу смерті Карла фон Осецький, який помер від турберкульозу під наглядом нацистської таємної поліції у Берліні в 1938 році.

Голова норвезького Нобелівського комітету заявила у четвер, що китайський уряд несе «велику частину відповідальності» за його смерть.

«Ми вважаємо дуже непокоючим те, що Лю Сяобо не переведено до установи, де йому була б надана відповідна медична опіка перед тим, яка його хвороба стала невиліковною, сказала Беріт Райсс-Андерсен. – Китайський уряд несе велику частину відповідальності за його передчасну смерть», заявила вона у заяві, яку надіслано електронною поштою.

Правозахисні організації негайно високо оцінили досягнення і спадщину Лю Сяобо та закликали міжнародну громаду провести розслідування випадків смерті в умовах позбавлення волі та докласти зусиль, щоб запобігати таким випадкам.

Дивіться також: Американці надягнули дерев'яні окуляри від карпатських майстрів

Американці надягнули дерев'яні окуляри від карпатських майстрів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG