Спеціальні потреби

«Затикання рота незалежним ЗМІ» - стаття Сергія Лещенка в газеті Washington Post


У вівторок український журналіст Сергій Лещенко закликав уряд США розглянути можливість введення санкцій проти українських властей, які, за його словами, намагаються взяти під контроль українські ЗМІ.

У статті під заголовком «Затикання рота незалежним ЗМІ», опублікованій в газеті The Washington Post, заступник головного редактора «Української правди» Сергій Лещенко вказує на ситуацію з українським виданням журналу Forbes.

За його словами, 14 журналістів українського видання Forbes одночасно звільнилися в листопаді на знак протесту проти введення цензури. Лещенко пише, що український Forbes недавно купив 28-річний бізнесмен Сергій Курченко, який, як вважають, користується підтримкою Олександра Януковича - сина українського президента. Курченко також придбав журнал "Кореспондент", який протягом 10 років був флагманом незалежної журналістики. Колишній віце-прем'єр країни, власник каналу "Інтер" Валерій Хорошковський був змушений продати свою телеімперію і виїхати у вигнання. Крім того, проти незалежних журналістів і громадянських активістів вчиняються хакерські атаки: їхню електронну пошту проглядається, а дзвінки прослуховуються.

В даний час Україна посідає 126-те місце з 179 в індексі свободи преси "Репортерів без кордонів". До приходу до влади Віктора Януковича Україна була на 89-й сходинці.

«Американські видавці, які вступили в партнерство з українськими видавцями, повинні дотримуватися принципів незалежності ЗМІ та свободи слова, оскільки ці принципи мають фундаментальне значення для будівництва й збереження істинної демократії, - пише Лещенко. - Forbes, наприклад, не повинен дозволяти використовувати своє ім'я для зміцнення репутації сім'ї Януковича. Forbes міг би відкликати свою ліцензію в українських партнерів».

«Зі свого боку, уряд США може розглянути можливість введення санкцій проти офіційних осіб, відповідальних за атаки на незалежних журналістів в Україні, а різні агентства та інститути США можуть підтримати розвиток незалежних ЗМІ, - зазначає український журналіст. - Крім того, міжнародні правозахисні організації, такі як Комітет із захисту журналістів, можуть звернути колективну увагу на тяжке становище неупереджених ЗМІ в Україні».

«Західні спостерігачі часом зациклюються на долі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, жертвуючи журналістами, які висвітлювали справу проти неї як приклад вибіркового правосуддя. Незалежні українські журналісти також заслуговують на західну увагу і підтримку», - підкреслює Лещенко у статті в газеті The Washington Post.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG