Спеціальні потреби

Лавров: Київ відповість за «кривавий злочин» на сході України


Сергій Лавров
Сергій Лавров
Росія в п’ятницю попередила Київ, що йому доведеться відповісти за «кривавий злочин» у східній Україні, де днем раніше в ході операції урядових військ загинуло п’ять проросійських сепаратистів. Тим часом Вашингтон заявив, що, якщо Москва найближчим часом не вживе заходів з розв’язання кризи, вона зазнає нових санкцій.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров, виступаючи на форумі молодих дипломатів країн СНД, заявив , що київська влада воює з власним народом: «Це кривавий злочин, за який ті, хто штовхнув армію на це, ще дадуть відповідь, я переконаний, і будуть віддані правосуддю».

Рейтингове агентство Standard & Poor’s також нагадало про наслідки кризи для Росії, знизивши кредитний рейтинг країни, у зв’язку з чим російський Центробанк був змушений був підвищити ставку рефінансування, щоб уникнути падіння курсу рубля.

За словами Лаврова, Москва націлена на виконання угоди, укладеної 17 квітня Україною, Росією, США і Євросоюзом. Воно спрямоване на ослаблення напруженості в Україні і закликає до роззброєння незаконних угруповань. При цьому глава російського МЗС заявив, що «односторонні вимоги» Вашингтона підривають женевську домовленість.

Міністерство оборони РФ висловило готовність до «об’єктивної і конструктивної розмови з американськими партнерами в інтересах нормалізації ситуації на Україні».

Президент США Барак Обама, який обвинувачує російських агентів у координації заворушень на сході країни, як це було в Криму перед анексією півострова, планує пізніше в п’ятницю зв’язатися з європейськими партнерами, щоб закликати їх до посилення санкцій.

«Вікно для зміни курсу закривається», – заявив увечері в четвер державний секретар США Джон Керрі, цитуючи раніше зроблену заяву президента Обами про те, що Вашингтон готовий ввести нові санкції на додаток до тих, які були прийняті після анексії Криму.

Керрі заявив також, що Росія використовує пропаганду для прикриття своєї діяльності на сході України. Ця пропаганда, на його думку, спрямована на дестабілізацію регіону і зрив запланованих на наступний місяць президентських виборів. Держсекретар засудив Росію за стягання військ до українського кордону.

«Якщо Росія продовжить рухатися в тому ж напрямку, це стане не тільки серйозною, але й дуже дорогою помилкою», – підкреслив Керрі. Російський президент Володимир Путін зневажливо поставився до раніше введених санкцій, що включає заборону на в’їзд в США і замороження іноземних активів окремих російських громадян.

За словами українських органів влади, російські війська в ході проведених ними навчань опинилися в межах одного кілометра від кордону між державами. Крім того, у навчаннях також беруть участь повітряні сили. Київ підкреслив, що будь-який перетин кордону російськими військами розглядатиметься як вторгнення.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Росія намагається розв’язати третю світову війну шляхом «військової і політичної» окупації України і створення конфлікту, який пошириться на інші країни Європи.

Українські спецпідрозділи тим часом приступили до другої фази операції на сході країни, почавши повномасштабну блокаду контрольованого сепаратистами Слов’янська. Про це повідомив у п’ятницю представник адміністрації президента.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG