Спеціальні потреби

США попередили Китай про наслідки через допомогу Росії


Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрічається з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом у Пекіні. 18 червня 2023 року. Фото REUTERS
Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрічається з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом у Пекіні. 18 червня 2023 року. Фото REUTERS

Сполучені Штати застерегли Китай від допомоги Росії у війні проти України та заявили, що «готові вжити подальших кроків у разі необхідності».

«Ми вважаємо, що КНР підтримує військові зусилля Росії і робить це, допомагаючи нарощувати її оборонне виробництво», — сказав журналістам під час брифінгу у Вашингтоні головний заступник речника Держдепу Ведант Пател.

Він уточнив, що Китай надає Росії "значну кількість верстатів, мікроелектроніки, оптики, БПЛА, технології для крилатих ракет"

"Ми наклали санкції на відповідні фірми в КНР і готові вжити подальших кроків у разі необхідності", – додав Пател.

Тема співпраці Китаю та Росії стала предметом переговорів міністрів закордонних справ країн Групи семи (G7) на італійському острові Капрі.

Після зустрічі із міністром закордонних справ Італії Антоніо Таяні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що дві країни співпрацюють у «всіх найважливіших питаннях», включаючи допомогу Україні в захисті від російської агресії, вирішення викликів на Близькому Сході та обмін підходами до викликів, які створює Китай.

Наступного тижня Блінкен планує відвідати Китай, де, як очікується, повідомить про занепокоєння Вашингтона щодо підтримки Китаєм оборонно-промислової бази Росії.

«Наклеп» і наступ на «законні права Китаю»

Тим часом у Пекіні усі закиди Вашингтона щодо співпраці із Росією називають "наклепом".

«Китай регулює експорт товарів подвійного використання відповідно до законів і правил. Відповідні країни не повинні паплюжити або нападати на нормальні відносини між Китаєм і Росією і не повинні завдавати шкоди законним правам і інтересам Китаю і китайських компаній», – заявила під час брифінгу речниця МЗС Китаю Мао Нін.

Нагадаємо, минулого тижня до Пекіна приїздив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. В офіційних повідомленнях за результатами зустрічі йшлось про те, що Китай "продовжить підтримувати розвиток і процвітання Росії під керівництвом президента Володимира Путіна", а також те що дві нації "взяли на себе зобов'язання щодо тривалої дружби" та поглибленого всебічного стратегічного партнерства.

У статті використані матеріали Reuters.

XS
SM
MD
LG