Спеціальні потреби

"Якщо Україна програє, іранські військові бази з'являться в Європі". Конгрес заслухав рекомендації, як завадити співпраці Ірану з Росією 


Президент Росії Володимир Путін тисне руку президенту Ірану Ібрагіму Раїсі під час зустрічі в Москві, 7 грудня 2023 року. Фото: Sputnik/Sergei Bobylev/via REUTERS
Президент Росії Володимир Путін тисне руку президенту Ірану Ібрагіму Раїсі під час зустрічі в Москві, 7 грудня 2023 року. Фото: Sputnik/Sergei Bobylev/via REUTERS

Успішна військова співпраця Ірану з Росією свідчить про те, що ці дві країни можуть легко поглибити свої відносини і в інших галузях, зокрема у ядерній сфері, кіберпросторі чи у витисканні США з Сирії. Але що викликає найбільше хвилювання експертів, це співпраця Москви та Тегерана у космосі та в управлінні супутниками. Про це під час слухання у Палаті представників США розповів Бехнам Бен Талеблу, співробітник “Фонду за оборону демократій”.

“Сьогодні я вирішив висловити занепокоєння щодо співпраці в космосі та в управління супутниками. Є серйозне занепокоєння, що Росія може допомагати Ірану запускати розвідувальні супутники для військових цілей, які могли б зробити іранські балістичні ракети більш точними”, – заявив він.

Експерт згадав, як наприкінці 2023 року в інтернеті з'явилось відео, де командувач повітряно-космічними силами Ірану і його російський колега тиснуть руки один одному в Тегерані. За словами Талеблу, це відео було записане 2019 року, тоді Іран запропонував Росії створити дронне командування, якщо Росія допоможе Ірану створити космічне командування.

Як США можуть обмежити постачання зброї до Росії

Зараз Росія та Іран використовують Україну та Близький Схід як випробувальний майданчик для удосконалення своєї зброї, і де вивчають вразливі місця західного озброєння. На цьому наголошує Дана Строул, у минулому – заступниця помічника глави Пентагону, а нині експертка “Вашингтонського Інституту”.

Вона рекомендує американському Конгресу вжити конкретних заходів, які б обмежили надсилання іранської зброї в Росію.

“Є способи, як зробити, щоб Ірану було дуже складно передати їх Росії, [ударні дрони]. Є авіалінії, які їх транспортують, торгівля в Каспійському морі, що відбувається, і низка інших способів”, – зазначила експертка.

Іранські державні авіалінії транспортують до Росії багато бойових безпілотників, військовий персонал та іншу зброю. Ці терористичні авіакомпанії вже на межі банкрутства, і ми можемо підштовхнути їх.
Габріель Норона, колишній радник Державного департаменту США з питань Ірану

Про необхідність посилення санкцій щодо іранських авіаліній, які транспортують зброю з Ірану в Росію наголосив і Габріель Норона, колишній радник Держдепу з питань Ірану, а нині – співробітник “Єврейського інституту за національну безпеку Америки”

“Ми повинні карати компанії, які перевозять зброю з Ірану в Росію. Іранські державні авіалінії транспортують до Росії багато бойових безпілотників, військовий персонал та іншу зброю. Ці терористичні авіакомпанії вже на межі банкрутства, і ми можемо підштовхнути їх. Наприклад, за моїми дослідженнями, ці авіакомпанії досі можуть приземлятись у понад десятку аеропортів в країнах НАТО, навіть перебуваючи під санкціями США за тероризм і розповсюдження зброї масового знищення. Ці авіакомпанії отримують сотні мільйонів доларів за ці комерційні рейси до Європи”, - розповів експерт Норона.

Під час конгресового слухання експерти наголосили, що близько 90% електронних компонентів в дронах іранського виробництва є американськими.

“Іран сформував спільні потужні виробничі потужності в Москві. 90% електричних і комп’ютерних компонентів планується отримати зі Сполучених Штатів, згідно з їхніми власними документами. 90%”, – наголошує колишній радник Держдепу Габріель Норона.

Він закликає Конгрес зобов'язати американських виробників взяти під пильний контроль експорт своїх технологій.

Ми повинні прямо заборонити всі продажі цих компонентів до Туреччини, ОАЕ, Китаю та Гонконгу
Габріель Норона

“Я пропоную кілька рішень. По-перше, Конгрес повинен вимагати від американських виробників цих компонентів перевірити їхнє кінцеве призначення, якщо їх планують експортувати зі Сполучених Штатів. Ми повинні прямо заборонити всі продажі цих компонентів до Туреччини, ОАЕ, Китаю та Гонконгу, оскільки вони є основними центрами їх розповсюдження в Росію та Іран. По-друге, нам потрібно, щоб усі наші союзники приєднались до наших санкцій щодо розповсюдження. Бути під санкціями лише у Сполучених Штатах – це незручно. Але якщо вам і вашій родині буде заборонено в’їзд до Європи чи будь-якої з наших країн-союзників в Азії, ви двічі подумаєте, перш ніж брати участь у такій торгівлі”, – розповів експерт Норона.

Крім того, за словами експерта, США мають запровадити серйозні санкції щодо російської компанії “Росатом”, які б призвели до її банкрутства, через глибоку співпрацю цієї компанії з Iраном в ядерній сфері. За його даними, в Ірані нині працює близько 5-ти тисяч російських працівників енергетичної галузі.

Дана Строл, колишня представниця Пентагону, пропонує з американського боку краще інформувати бізнес про технології подвійного призначення.

“Щоб протистояти цій співпраці, ми можемо вжити таких кроків: продовжити застосування санкцій та розширити санкції. … Залучити приватний сектор. На ударних безпілотниках іранського виробництва виявляють американські та західні компоненти. Нам потрібна додаткова освітня та роз’яснювальна робота, щоб забезпечити дотримання санкцій, а також підвищити обізнаність клієнтів, які хочуть придбати готові комерційні продукти подвійного використання для летальних цілей”, – розповіла Строл.

Підтримати Україну, щоб військові бази Ірану не з'явились в Європі

Колишня представниця Пентагону Дана Строл попередила американських законодавців: якщо Іран ухвалить рішення надати Росії балістичні ракети, “йтиметься вже не лише про безпеку України, а й про безпеку Європи, Близького Сходу, Ізраїлю й інших наших союзників”.

А колишній радник Держдепу Норона додає: “Якщо Україна програє війну, ми побачимо військові бази Ірану на європейському континенті”, це буде на 2 тисячі кілометрів ближче до Нью-Йорка”.

Найбільш нагальні дії, які Конгрес може вжити, щоб протистояти співпраці Ірану та Росії, кажуть експерти, це ухвалити законопроєкт про національну безпеку, який передбачає фінансування як України, так і інших американських союзників на Близькому сході та в Тихоокеанському регіоні.

“Це дозволить знайти критично важливе фінансування для оборонного обладнання Ізраїлю, Україні та Тайваню, але це також підтримає наших військових дипломатів і помічників, спеціалістів, які працюють у цілодобовому режимі. Ухвалення цього законопроєкту відразу відчують у коридорах Тегерану, Москви та Пекіна, і це дасть впевненість не лише нашим партнерам, які цього найбільше потребують, але й іншим скептично налаштованим партнерам, які сумніваються в стійкості США”, – наголосила Дана Строл.

Напередодні, як повідомляв Голос Америки, американська розвідка повідомила, що Іран, Росія та Китай шукають способи розпалити напругу у США та розділити американських виборців.

Усі три країни "використовують операції впливу, використовуючи уявні соціально-політичні розбіжності, щоб підірвати довіру до демократичних інститутів США", – мовиться в інструкції, яку розробили Агентство США з кібербезпеки та безпеки інфраструктури, Офіс директора національної розвідки та ФБР.

Агентства також попередили, що напередодні президентських виборів у США Іран може спробувати застосувати кібератаки типу "злам і витік", використовуючи уроки, отримані протягом останніх місяців зі схожих операцій проти Ізраїлю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG