Спеціальні потреби

Кучма став підозрюваним у вбивстві Ґонґадзе


На Кучму завели справу. Сенсаційну новину, яка напередодні просочилася в ЗМІ, підтвердили в Генпрокуратурі. Як повідомив на прес-конференції у вівторок перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, слідство зібрало достатньо доказів щодо причетності екс-президента до вбивства журналіста Ґеорґія Ґонґадзе.

«Дійсно, по відношенню до Леоніда Даниловича Кучми порушено кримінальну справу. Він підозрюється в причетності до незаконних дій і до вбивства Ґеорґія Ґонґадзе та незаконних дій щодо журналіста Подольського», – заявив Кузьмін.

Він підтвердив також, що Кучмі заборонено залишати територію України. Водночас із підозрюваного не брали підписку про невиїзд, – уточнив Кузьмін. За його словами, екс-президентові поки що не пред’явлено обвинувачення. Заступник генпрокурора також не дав відповіді, за якою статтею Кримінального кодексу порушено справу. Без відповіді залишилося й запитання про те, чи порушено справу проти нинішнього голови Верховної ради, колишнього голови адміністрації Кучми Володимира Литвина.

При цьому плівки Мельниченка, на яких голоси, схожі на голоси Кучми і Литвина, обговорюють долю Ґонґадзе, долучені до справи як речовий доказ.

Новина про притягнення Кучми до відповідальності – через десять з половиною років після вбиства Ґонґадзе – багатьом в Україні додала оптимізму. Справедливість є! У такому дусі прокоментував подію автор «касетного скандалу» Олександр Мороз. Екс-спікер привітав визнання записів у кабінеті Кучми речовими доказами і висловив надію на те, що справа Ґонґадзе все ж таки буде завершена. А автор скандальних записів Микола Мельниченко навіть пожалів сміливця Януковича. За порушення справи проти Кучми нинішній президент здобувся у Мельниченка на звання «камікадзе». Як вважає майор, у Януковича тепер «немає дороги назад»; «він пиляє сук, на якому сам же й сидить».

Для інших новина стала шоком. Голова Верховної ради Литвин назвав рішення ГПУ порушити справу проти Кучми несподіванкою. «Це прозвучало досить неочікувано», – зізнався спікер.

Натомість більшість таких, хто висловлює скепсис. Опозиція сумнівається, що влада хоче встановити істину і покарати замовників вбивства. «При цій владі ми навряд чи побачимо на лаві підсудних реальних замовників та організаторів вбивства Ґонґадзе», – сказав журналістам заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Своєю чергою, оглядачі висувають різноманітні версії – починаючи від того, що порушення справи проти Кучми має довести світові політичну незаангажованість української прокуратури, – і закінчуючи тим, що притягнення до відповідальності Кучми змусить його зятя, другу найбагатшу людину в Україні Віктора Пінчука, поділитися статками з «донецькими».

Торжества справедливості експерти, як виглядає, очікують найменше. Більше того: на думку деяких аналітиків, сама кримінальна справа порушена, аби обілити Кучму, визнавши його або невинним, або таким, чию вину неможливо довести.

А тим часом адвокат удови журналіста, Валинтина Теличенко, наполягає на тому, щоб справу, порушену проти екс-президента Кучми, кваліфікували за статтею «вбивство».

«Якщо слідчий вважає, що Кучма давав вказівки вбити журналіста, то це слід кваліфікувати за статтею «вбивство», а не «перевищення повноважень», – сказала Теличенко журналістам.

Як додала адвокат в інтерв’ю «Голосу Америки», дії Генпрокуратури, яка раніше заперечила замовний характер вбивства, а тепер називає замовником Кучму, викликають багато запитань:

«Досудове слідство щодо [виконавця вбивства, екс-генерала МВС Олексія] Пукача було закінчене. Після закінчення досудового слідства прокуратура вжила законних і незаконних засобів, аби натиснути на суд, і суд виключив пункт «и» (тобто замовний характер вбивства) із формули обвинувачення, пред’явленої Пукачу. Оскільки я наполегливо це оскаржувала, вони не зупинилися перед тим, щоб натиснути і на апеляційних суддів. І ось тепер слідство закінчене, справу далі не розслідують. Відповідно, шляхом слідчих дій вони не могли знайти якихось нових фактів. Якщо ж вони порушили кримінальну справу на основі старих фактів, то як це розуміти? Спочатку на основі старих фактів не побачили навіть замовного характеру в діях Пукача, а потім ні сіло, ні впало порушили кримінальну справу щодо Кучми? Усе це виглядає дуже підозріло», – вважає Теличенко.

За її словами, індикатором щирості намірів Генпрокуратури встановити істину було б порушення кримінальних справ щодо усіх причетних до вбивства посадових осіб:

«Це надзвичайно важливо – законне розслідування дій Кучми. Але так само важливо забезпечити законне й повноцінне розслідування щодо [покійного міністра внутрішніх справ Юрія] Кравченка. Так само важливо розслідувати роль у цій справі інших посадових осіб – спікера Володимира Литвина, екс-голови СБУ Леоніда Деркача. Хай тремтять», – сказала Теличенко Голосу Америки.

А тим часом Леонід Кучма від завтрашнього дня (від середи) розпочинає походи на допити в Генпрокуратуру. У середу 23 березня на екс-президента чекають у слідчого ГПУ.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG