Спеціальні потреби

Представника США на інавгурації Путіна не буде


Представник Держдепу США повідомив, що посолки США Лінн Трейсі не буде в країні.
Представник Держдепу США повідомив, що посолки США Лінн Трейсі не буде в країні.

У вівторок російський президент Путін під час помпезної церемонії інавгурації розпочне ще один шестирічний термін правління в Росії.
Деякі країни вже заявили, що їхніх представників на церемонії не буде.

"Нашого представника не буде на його інавгурації", - сказав речник Держдепу Меттью Міллер, відповідаючи на питання Голосу Америки під час брифінгу для преси 6 травня. Раніше в коментарі Голосу Америки, представник Держдепу США повідомив, що посолка США Лінн Трейсі перебуває поза країною.

20 країн ЄС бойкотуватимуть подію, але сім буде представлено, каже в коментарі Reuters європейський дипломат.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель висловився проти участі ЄС в події, повідомив пресі його речник Петер Стано. Однак, позиції європейських країн розділились. Так, церемонію планує відвідати посол Франції, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в зовнішньополітичному відомстві країни. Німеччина ж сказала, що її країна не буде представлена.

Країни Балтії різко виступили проти участі в церемонії.


"Литва не візьме участь в фейковому інавгураційному театрі Путіна 7 травня", - твітує міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна вказав через речника: "Естонія не може легітимізувати дипломатичні відносини з країною-агресоркою і ми вирішили не брати участі в церемонії інавгурації Путіна".

Цахкна нагадав, пише ERR, що Путін "веде загарбницьку війну в Європі, вбиваючи і депортуючи невинних людей, здійснює гібридні атаки на членів ЄС та НАТО" і заявив, що "участь в церемоніях, що продовжують його правління, є немислимою".

Очільниця МЗС Латвії Байба Браже у твіті також заперечила проти присутності на інавгурації "глави держави-агресора, яка атакує все, за що ми виступаємо".

Чехія також не буде представлена на інавгурації, повідомив чеському телебаченню міністр закордонних справ країни Ян Ліпавський. "Теперішній стан відносин між Чеською республікою та Росією не відповідає тому, щоб представник нашого посольства відвідав інавгурацію російського президента у вівторок", - сказав Ліпавський.

Українське МЗС закликало не визнавати Путіна президентом Росії.

"Україна не бачить правових підстав для його визнання демократично обраним і легітимним президентом Російської Федерації", - йдеться в заяві українського відомства.


За понад двадцять років правління в Росії Путін розпочав повномасштабне вторгнення до України, придушив опозицію всередині країни, а також зруйнував незалежні ЗМІ. Путінський режим звинувачують в численних воєнних злочинах. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за вивезення українських дітей.

В статті використано матеріали Reuters, AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG