Спеціальні потреби

Помпео: Кім погодився на проведення інспекції ядерного об'єкта


Держсекретар Майк Помпео
Держсекретар Майк Помпео

Держсекретар США Майк Помпео оголосив, що організація наступного саміту між президентом США Дональдом Трампом та лідером КНДР Кім Чен Ином "вже досить близько", - пише ABC News.

"Інколи цей останній дюйм важко пройти", - сказав Помпео журналістам.

Помпео та Кім досягли "значного прогресу" в "тривалому процесі" з денуклеаризації Північної Кореї і "продовжать досягати значного прогресу; ми просунулись далі, ніж будь-яка адміністрація за тривалий час", - сказав він.

Кім готовий запросити міжнародних експертів, щоб провести перевірку ядерного об'єкта, який Пхеньян планує розібрати в травні, повідомив Помпео.

"Значення має масштаб інспекції, - сказав головний дослідник Інституту стратегічний досліджень Асан, Шин Беом-чул в коментарі ABC News. - Побачимо, чи дозволить Північна Корея інспекторам взяти проби ґрунту на об'єкті Пундже-рі для детального аналізу, або просто підтвердити, що підрив об'єкта відбувся".

На цьому об'єкті було проведено шість ядерних випробувань з 2006 року, останній з яких був у вересні 2017 року.

Помпео заявив, що країни "проводитимуть обговорення вищого рівня на більш частій основі, - однак, - зрештою, деякі з цих масштабних, складних питань мають бути вирішені на рівні найвищих лідерів країн".

"Ми починаємо бачити першу хвилю дій стосовно домовленостей досягнутих в Сінгапурі", - заявив Стів Бігун, спецпредставник з Північної Кореї, який супроводжував Держсекретаря під час візиту.

Президент США Дональд Трамп відзначив прогрес у переговорах з КНДР і висловив сподівання на швидке проведення наступного саміту.

"Держсекретар Помпео мав гарну зустріч з Головою Кімом сьогодні в Пхеньяні. Досягнуто прогресу з домовленостей досягнутих на саміті в Сінгапурі! Я з нетерпінням очікую на можливість незабаром зустрітись з Кімом", - написав Трамп у Twitter.

У відповідь Кім "висловив свою готовність та відданість неодмінному досягненню значного прогресу у вирішенні питань, які становлять найбільше занепокоєння у світі і у досягненні цілей, визначених протягом минулих переговорів", - наголосило державне новинне агентство Північної Кореї KCNA, повідомляє ABC News.

Дивіться також: ​Чимало оглядачів сприймають проміжні вибори як своєрідний референдум довіри до президента Трампа

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG