Спеціальні потреби

Керрі: Хлєбніков був «голосом совісті в боротьбі з корупцією»


Пол Хлєбніков
Пол Хлєбніков

Державний департамент США розповсюдив офіційну заяву держсекретаря Джона Керрі, присвячену 10-річчю з дня вбивства в Москві відомого американського журналіста Пола Хлєбнікова. У ній вказується, що Пол Хлєбніков робив більше, ніж просто писав про політику і бізнес в Росії, він був «голосом совісті в боротьбі з корупцією».

«Десять років по тому, ми як і раніше глибоко стурбовані, що не розкрита таємниця того, хто був замовником вбивства. Ми як і раніше закликаємо Росію, як це робили протягом останнього десятиліття, передати винних у цьому мерзенному злочині в руки правосуддя», – йдеться в заяві держсекретаря.

У заяві також вказується, що говорити правду в пресі та проводити журналістські розслідування, чому присвятив своє життя Хлєбніков, в Росії як і раніше небезпечно, а простір для незалежних голосів в російських ЗМІ «стрімко скорочується».

«Сьогодні як і завжди ми вшановуємо пам’ять Пола Хлєбнікова та інших журналістів у Росії, які віддали свої життя. Ми закликаємо російський уряд захистити журналістів від нападів і поважати фундаментальні свободи вираження думок», – резюмує Джон Керрі. У заяві також вказується, що говорити правду в пресі і проводити журналістські розслідування, чому присвятив своє життя Хлєбніков, в Росії як і раніше небезпечно, а простір для незалежних голосів в російських ЗМІ «стрімко скорочується».

«Сьогодні як і завжди ми вшановуємо пам’ять Пола Хлєбнікова та інших журналістів у Росії, які віддали свої життя. Ми закликаємо російський уряд захистити журналістів від нападів і поважати фундаментальні свободи вираження думок», – резюмує Джон Керрі.

У свою чергу представнця Ради національної безпеки (РНБ) США Кейтлін Гейден також зробила заяву з приводу 10-ої річниці з дня вбивства в Москві першого головного редактора російського Forbes Пола Хлєбнікова. «Сполучені Штати підтримують зусилля мужніх журналістів у Росії і в усьому світі, які викривають корупцію і зловживання владою, – підкреслила Гейден. – Залякування і вбивства журналістів є образою для вільних і незалежних засобів масової інформації і для всіх, хто поважає демократичні цінності».

Представниця РНБ США закликала російську владу поважати свободу слова у відповідність з міжнародними зобов’язаннями цієї країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG