Спеціальні потреби

В ході нової зустрічі Керрі і Лавров обговорили Сирію і Україну


Сергій Лавров і Джон Керрі
Сергій Лавров і Джон Керрі

Глави дипломатичних відомств обох країн зустрілися на полях саміту АТЕС у Перу

Держсекретар США Джон Керрі повідомив, що обговорив з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим ситуацію в Україні і всі аспекти ситуації в Алеппо, в тому числі відновлені на цьому тижні бомбардування сирійського міста.

«У нас була конструктивна важлива розмова, яка заторкнула різні теми, від Ємену до Лівії і Сирії, а також, зрозуміло, Україну і двосторонні відносини, – сказав Керрі після зустрічі з Лавровим у Лімі на полях саміту АТЕС. – Це була розмова з дуже широкого кола питань».

«Це була корисна зустріч», – зазначив у свою чергу Лавров.

Виступаючи перед журналістами після двосторонньої зустрічі на полях саміту АТЕС в Перу, Лавров спростував повідомлення про те, що російські літаки на цьому тижні відновили авіаудари по Алеппо.

«Наші і сирійські ВПС ведуть діяльність у провінціях Ідліб і Гомс, щоб запобігти відходу ІДІЛ з Мосула», – сказав він.

Тим часом прес-секретар Білого дому Джош Ернест знову заявив, що адміністрація президента Обами рішуче засуджує уряди Сирії і Росії за «ганебні» тактики в громадянській війні.

«Вони завдають ударів по мирних жителях, намагаються змусити їх підкоритися, бомблячи лікарні, дитячі майданчики та інші місця, які часто відвідують мирні громадяни, в тому числі жінки і діти», – заявив Ернест телекомпанії MSNBC в Берліні, куди він приїхав разом з президентом Бараком Обамою.

Відзначивши, що світова спільнота вже не раз висловлювала обурення з приводу військових операцій в Сирії, Ернест додав: «Питання насправді в тому, що може зробити світова спільнота на чолі з США, щоб знизити рівень насильства і гарантувати, що мирні жителі не будуть потрапляти під перехресний вогонь».

За його словами, Керрі «наполегливо» намагається привести суперницькі сторони за стіл переговорів, щоб врегулювати кризу, проте поки що це приносить мало результатів.

Однак Ернест підкреслив, що дипломатія залишається «єдиним шляхом».

«Немає військового рішення для кошмарної громадянської війни в Сирії», – сказав він, засудивши Москву за «наполегливе прагнення утримати режим Асада при владі» і готовність «застосовувати безчесні тактики для досягнення цієї мети».

Від вівторка, коли після так званої гуманітарної паузи», в Алеппо відновилися бої, загинуло щонайменше 65 цивільних. Про це повідомила базована у Великобританії організація Syrian Observatory for Human Rights.

Дивіться також: Ветеран АТО Віталій Галіцин втратив зір унаслідок поранення і потребує траснплантації рогівки

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG