Спеціальні потреби

Караджич каже, що хотів уникнути війни на Балканах


Лідер боснійських сербів часів Балканської війни Радован Караджич заявив, що він повинен отримати нагороду за все те, що він зробив для уникнення війни. Таку заяву він зробив на початку своєї оборони у вівторок перед Трибуналом ООН з воєнних злочинів у колишній Югославії в Гаазі.

Проти Караджича висунуто 10 звинувачень у воєнних злочинах і в геноциді, вчинених під час війни в Боснії після розпаду Югославії у 1990-х роках.

Караджича, серед іншого, судять за вбивство майже восьми тисяч чоловіків і хлопців у боснійському місті Сребрениця в липні 1995 році. Його також звинувачують у відповідальності за трирічну облогу столиці Боснії Сараєва від 1992 до 1995 року.

Караджич заперечує висунуті проти нього звинувачення. Караджич сказав у вівторок, що він «поміркована» і «толерантна» людина, яка робила зусилля для того, щоб зменшити страждання людей під час конфлікту.

Після того, як Міжнародний трибунал з воєнних злочинів висунув проти нього звинувачення, Караджич протягом 13 років приховувався. Його було знайдено і заарештовано у 2008 році.

Також у Гаазі у вівторок розпочалася судова справа Горана Гаджич, останньої особи, запідозреної у воєнних злочинах у колишній Югославії. Заарештованого у 2011 році, Гаджича звинувачують у вбивствах і примусових депортаціях під час чотирирічної війни у Хорватії, яка закінчилася у 1995 році.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG