Спеціальні потреби

Квітень - місяць шанувальників джазу в Смітсонівському музеї


Квітень - місяць шанувальників джазу в Смітсонівському музеї
Квітень - місяць шанувальників джазу в Смітсонівському музеї

Квітень це час для святкування у столичному Вашингтоні одного з найбільших скарбів американської культури – музики жанру джаз. Цього року святкування проходять у рамках вже десятого щорічного фестивалю вшанування джазу JAM.

Джаз зробив грандіозний крок вперед, коли піаністка Мері Лу Вільямс розпочала свої виступи у віці п’ятнадцяти років з гуртом Washingtonians Дюка Еллінґтона. Вона зробила блискучу кар’єру композитора, аранжувальника, оригінального гравця блюзу, буґі-вуґі, свінґу та бі-бопу. Постать Вільямс стала ключовою фігурою на афішах цьогорічного “Місяця вшанування джазу” (JAM). Її спадщина, разом зі здобутками інших джазисток, визнана по цілому світі.

Вільямс вимостила шлях для великих жінок модерного джазу, включно з піаністкою Джері Аллен.

“Я пригадую перший джазовий виступ на живо, який мені довелося чути”, розповідає Джері. “Мене повела на концерт мама, бо я була замалою, щоб самій ходити по джаз-клубах. Враження від прослуховування джазу на живо у виконанні талановитих музикантів, які грали того вечора, повністю перевернули мій світ і я занурилась у світ джазу”.

Джаз не можливо замінити й згідно з трубачем Крісом Ботті, на джаз “підсідаєш” відразу після першого концерту:

“Джаз—це єдиний справжній американський вид мистецтва. Він включає в себе в основному інструментальну музику, тому мене надзвичайно захоплює те, що в такий спосіб можна залучати або вчити молодь гри на трубі, віолончелі чи піаніно. Єдина річ, яка може допомогти в їхніх пошуках — це дізнатися все про музику, побачивши як вона твориться”.

Національний музей історії Америки при Смітсонівському інституті у Вашингтоні сприяє проведенню “Місяця вшанування джазу”, щоб популяризувати джаз як історичну та живу американську мистецьку форму. Подібні святкування проводяться по всіх штатах та в понад 40 країнах світу.

Серед багатьох подій, які відбувалися в рамках фестивалю JAM, була спеціальна програма, присвячена музичній групі «Міжнародні кохані ритму» (International Sweethearts of Rhythm) – першого в США інтегрованого жіночого музичного гурту. Шість учасниць групи нещодавно подарували колекцію фотографій та пам’ятні речі гурту, які зараз експонуються у Смітсонівському інституті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG