Спеціальні потреби

Прем’єра Японії піддали критиці за відвідування храму Ясукуні


У четвер вранці прем’єр-міністр Сіндзо Абе відвідав храм Ясукуні у центрі Токіо, який у багатьох сусідніх з Японією країнах уважають символом її мілітаристського минулого.

Це перші відвідини храму главою японського уряду від 2006 року. Візит засудили Південна Корея і Китай, які стали жертвами агресії з боку імперіалістичної Японії.

Абе применшив можливі політичні наслідки візиту кажучи, що він не мав наміру образити сусідів Японії, а тільки хотів віддати шану японцям, які загинули у війнах.

Меморіал Ясукуні вшановує близько 2,5 мільйонів японських чоловіків, жінок і дітей, які загинули за свою країну у війнах. Втім, там також віддається шана 14 засудженим воєнним злочинцям часів Другої світової війни.

Пекін викликав посла Японії в КНР, щоб висловити йому гострий протест з приводу відвідування Абе храму Ясукуні. Глава МЗС Китаю сказав, що цей крок Абе штовхнув Японію у «дуже небезпечному напрямку» і, що Токіо мусить «взяти на себе повну відповідальність» за можливі політичні наслідки дій прем’єр-міністра.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG