Спеціальні потреби

В Іраку не лишилось американських військових


У суботу останній військовий підрозділ американської армії залишив Ірак після майже 9 років війни та військових операцій. За цей час загинули майже 4500 американських солдатів.

Покидаючи країну, американські підрозділи чисельність яких на піку операції досягала 170 тисяч, забирають з собою не лише військову техніку, але можливо і … нетривку стабільність, встановлену в країні силою американської зброї.

Виведення американського контингенту з Іраку стало одним з найбільших переміщень обладнання в історії. 3 мільйона предметів – зброя, літаки, комп’ютери - саме стільки речей американці забрали з собою. Очікувалось, що певна кількість військових залишиться в Іраку для підготовки національних військ. Втім Іракці дали зрозуміти, що не хочуть військової присутності. Більше того, уряд країни відмовився гарантувати американцям імунітет від переслідування в новому, деамериканізованому Іраці.

У суботу американці передали під контроль іракців базу Кемп Аддер, яка тепер буде носити ім’я Імама Алі на честь історичного лідера мусульман, який має особливий статус в Іраку, розділеному протистоянням сунітів та шиїтів. Останні, після переслідувань та утисків режимом Садама Хусейна, за американського правління перебрали контроль над країною. Очолюваний шиїтами уряд зблизив країну із Іраном та Сирією,а його політика щодо сунітів примусила останніх вимагати більшої незалежності від центрального уряду.

Своє суверенне життя Ірак починає у непевній ситуації змагання між партіями сунітів, шиїтів та курдів всередині країни, зростаючого зовнішнього впливу з боку шиїтського Ірану та сунітських країн регіону. Існують побоювання, що Ірак може опинитись в хаосі міжконфесійної війни, яка навіть за присутності в країні американців у 2006-2007-му роках забрала життя десятків тисяч людей.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG