Спеціальні потреби

МАГАТЕ: Іран дотримується головних положень міжнародної ядерної угоди


Президент Трамп у Білому домі піддає критиці ядерну угоду з Іраном
Президент Трамп у Білому домі піддає критиці ядерну угоду з Іраном

Іран дотримується положень щодо головних обмежень своєї ядерної програми, визначених угодою з 2015 року із шістьма провідними країнами світу. Про це заявило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у першому звіті з часу, коли президент Трамп не підтвердив дотримання Іраном взятих на себе зобов’язань.

На основі угоди із Сполученими Штатами, Великобританією, Францією, Німеччиною, Китаєм, Росією і Європейським Союзом, Іран погодився обмежити свою програму збагачення урану в заміну на скорочення міжнародних санкцій, які завдали серйозного удару іранській економіці. Хоча інспектори МАГАТЕ неодноразово перевіряли дотримання Іраном положень угоди, президент назвав її «найгіршою з можливих». Його рішення не означає ще виходу США з угоди, але викликало занепокоєння щодо її чинності.

Як підкреслює агентство Reuters, це рішення суперечить становищу інших підписантів угоди. Тепер Конгрес США має вирішити, чи наново накласти санкції на Іран. Якщо це станеться, досягнута за президента Обами угода може виявитись недійсною. Якщо Конгрес не винесе жодного рішення – угода залишиться без змін.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї заявив, що його країна дотримуватиметься угоди доти, доки це робитимуть інші країни.

До 5 листопада запаси низькозбагаченого урану Ірану сягали лише 96.7 кілограма, хоча ліміт був встановлений на 202,8 кілограма. Так само Іран зберігає менше встановленого ліміту на важку воду.

Директор МАГАТЕ Юкія Амано заявив у вересні агентству Reuters, що він звернувся до країн-підписантів з проханням з’ясувати деякі технологічні аспекти угоди, які можуть бути використані для виготовлення ядерної зброї.

Дивіться також: MassSpec Pen може за секунди виявити рак з точністю до 96%

MassSpec Pen може за секунди виявити рак з точністю до 96%. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

XS
SM
MD
LG